25 C
Tuzla
02.07.2022.

RTV SLON: Otvoreno pismo političkim subjektima u vezi sa praćenjem njihovog rada

Prema važećem Izbornom zakonu BiH ova godina je izborna godina u kojoj bi se trebali održati Opći izbori na kojima bi građanke i građani Bosne i Hercegovine trebali birati nove predstavnice i predstavnike na nivou države, entiteta i kantona. Prema važećem zakonu Opći izbori trebali bi biti održani prve nedjelje u oktobru. Bez obzira da li će izbori biti održani prema važećem ili nekom novom izmjenjenom zakonu, obaveze i odgovornosti medija ostaju isti.

RTV Slon poziva sve političke opcije i stranke da ažuriraju svoje mailing liste i da provjere ispravnost mailova redakcije informativnog programa kao i mailove novinarki i novinara.

Naime, kako bi izbjegli moguće zloupotrebe ili pogrešne interpretacije u javnosti RTV Slon ovim Otvorenim pismom podsjeća sve političke subjekte da ćemo u svom radu i dalje poštovati sve odredbe koje se odnose na rad medija, posebno pozitivne akte koje reguliraju rad elektronskih medija u izbornoj godini (predizbornom – od momenta raspisivanja izbora i izbornom periodu – period dozvoljene izborne kampanje). S tim u vezi, svi registrirani politički subjekti svoja saopćenja za javnost ili drugi materijal s ciljem informiranja javnosti mogu dostavljati na naznačenu mailu adresu [email protected] ili [email protected] , ukoliko žele da isto i bude objavljeno putem naših online medija.

RTV Slon nije obavezna i dužna da na društvenim mrežama kao i ni na drugim online medijima (web stranice i slično) prati političke subjekte niti stranice njihovih organizacija i podružnica (npr. kantonalni, općinski, gradski odbori), odnosno izabranih ili imenovanih zvaničnika, niti da sa istih preuzima bilo kakve sadržaje, jer se takvi sadržaji mogu zloupotrijebiti i ne može se potvrditi autentičnost istih.

S ciljem objektivnog informisanja javnosti ohrabrujemo sve političke predstavnike da svoj rad baziraju na principima transparentnosti i sa jednakim tretmanom svih medijskih kuća.

RTV Slon nikad nije bila niti će ikad biti dio bilo kakvih političkih manipulacija, te će s naše strane sve političke opcije imati isti tretman, isključivo u cilju i interesu javnosti. RTV Slon zadržava pravo da bilo koje sadržaje koji u sebi sadrže elemente poput klevete, bilo koje vrste diskriminacije, govora mržnje i slično, neće objavljivati u svojim programima niti online medijima.

Na kraju ovog Otvorenog pisma svim političkim opcijama zahvaljujemo se na razumijevanju i dosadašnjoj fer i principijelnoj saradnji.

Urednički kolegij i menadžment RTV Slon

POSLJEDNJE DODANO