RTV Slon: Startamo sa novom kampanjom #budiodgovoran – budite dio velike priče!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Bosni i Hercegovini, zaključno sa 30. aprilom registrovano je ukupno 1.731 osoba pozitivna na Covid 19. Tuzlanski kanton istog dana bilježio je 17-ti dan bez novozaraženih. Prema ocjenama medicinske struke Bosna i Hercegovina dala je odličan situacijski odgovor na pandemiju uzrokovanu COVID -19, nije bilo eksponencionalnog rasta, epidemiološke i javno zdravstvene mjere dale su željene efekte. I svi su složni, pozitivna epidemiološka slika ne bi bila moguća bez odlične saradnje građana. Građani su ti koji su poštivali preporučene mjere, brojne usvojene naredbe i odluke kriznih štabova a među njima glavna je sadržavala samo dvije riječi „ostani kući“.

No, pandemija, čini se, ni blizu nije svome kraju, a život ide i mora ići dalje u nekim sasvim „novim normalnostima“.

A među normalnostima je i „otključavanje“ svega što je zaključano bilo, od slobode kretanja, do malih obrta, prodavnica, uslužnih djelatosti, privredne aktivnosti.

Jer svako produžavanje vanrednog stanja, uzrokuje nove probleme, rizikujemo totalni krah ekonomije, prijeti nam nova kriza, ovaj put finansijska, a broju od oko 20.000 novo nezaposlenih mogle bi se pridužiti stotine ako ne i hiljade novih.

A sa otključavanjem dolaze i novi izazovi. Kući više nećemo i ne trebamo ostati, ali kako i dalje čuvati javno i svoje zdravlje? 

Zapravo, odgovor je vrlo jednostavan, poštivati nove (stare) mjere isto, ako ne i više nego do sada.

Četiri pravila zlata su vrijedna:

  • Nošenje zaštitnih maski i rukavica na javnim mjestima
  • Izbjegavanje okupljanja ili grupisanja više osoba ili većih grupa ljudi
  • Držanje distance od najmanje 1,5 metra
  • Održavanje lične i higijene prostorija i sanitarnih prostorija uz redovno pranje ruku u trajanju od najmanje 20 sekundi i upotrebu dezinfekcionih sredstava.

I dok čekamo „popuštanje“ mjera i „otključavanje“ svega što nam je nedostojalo skoro pa dva mjeseca (većini uslužnih djelatnosti i obrtima u TK, rad je zabranjen 16.marta 2020, godine), RTV Slon pokreće kampanju #budiodgovoran.

Naime, od danas u svim našim servisima i na svim platformama pod sloganima #budiodgovoran, #Igrajpopravilima i #mjerezasvenas svakodnevno ćemo emitovati edukativne forme o značaju i poštivanju preporučenih mjera. Pozivamo vas da nam se pridružite, i da već od danas sa našim okvirom za vaše profilne slike i našim edukativnim formatima, budete dio ove velike priče.

Za naše ugostitelje, za frizere, za kozmetičare, obrte, prodavače i proizvođače, za naše majstore, za građevinare, za našu privredu, za naše zubare, apotekare, ljekare, za naše zdravlje, za našu djecu i roditelje, za nas, jer zajedno možemo sve #budiodgovoran, #igrajpopravilima, poštuj #mjerezasvenas!

Vaša RTV Slon!