RTV SLON: U okviru programskih sadržaja live prenos džuma namaza

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Uvažavajući sve odluke kriznih štabova u vezi sa složenom epidemiološkom situacijom u Bosni i Hercegovini, poštujući Instrukciju Islamske zajednice BiH za postupanje u okolnostima vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije koronavirusa, RTV Slon kao društveno odgovoran medij u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Tuzla, džuma namaze emitovati će u live prenosu u programu TV Slon extra, kao i na oficijelnom YouTube kanalu naše medijske kuće, u realnom vremenu.

Prvi live prenos džuma namaza emitovat ćemo iz tuzlanske Džamije Kralj Abdulah.

Hutbu i namaz predvodit će hafiz Edin efendija Peštalić.

Podsjećamo, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini apeluje na sve članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da u vremenu kada se svijet suočava sa izazovom širenja koronavirusa pokažu punu odgovornost i samokontrolu. Vjerska je obaveza muslimana iskazati brigu i odgovornost za zaštitu svoga zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i svih ljudi. Zato Vijeće muftija još jednom naglašava obavezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice da poštuju preporuke nadležnih državnih organa, kako u domovini, tako i u domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori.

Vijeće muftija je odlučilo da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Za Islamsku zajednicu i njene pripadnike je iznimno važno da se simbolički očuva institucija džuma-namaza bez da se ugroze životi ljudi.

Zajednički projekat Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i RTV Slon realizirat će se sve dok su na snazi ranije donesene odluke u vezi sa pandemijom Covid – 19, čime naša medijska kuća nastoji, i na ovaj način, odgovoriti potrebama stanovništva. S ciljem bržeg prevazilaženja vanredne situacije pozivamo vas i još jednom apelujemo na pridržavanje preporučenih mjera zaštite, smanjenja socijalnih kontakata, da ukoliko nemamo potrebu za izaći, ostanemo u svojim domovima.