2.8 C
Tuzla
01.12.2022.

Rudari Kreke najavili obustavu proizvodnje

Rudniku Kreka trenutno je blokiran račun, što je razlog neisplate plate i nepoštovanja Kolektivnog ugovora, navodi predsjednik Sindikata Zuhdija Tokić. Prošli mjesec su platu dobili 12-tog. Sindikalisti su dali rok Upravi da do 25. novembra izvrši isplatu plate za oktobar.

”Tako je Sindikalni odbor, jedino što mu je preostalo a što je u skladu sa zakonom, najavio štrajk ukoliko poslodavac do 25. novembra ne isplati platu za oktobar, 26-tog u svim rudnicima u sastavu Rudnika uglja Kreka će doći do obustave proizvodnje kako na otkrivci, tako i proizvodnji uglja”, navodi Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika ”Kreka”

Ovakve situacije nisu novost u tuzlanskom rudniku. Ono što Sindikat traži je, samo poštivanje Kolektivnog ugovora.

”Jedini mogući način, koji je bio i obaveza Sindikata je da reaguje na ovaj način u skladu sa zakonom. Time smo dali vremena poslodavcu da do 25-tog uradi ono što je njegova obaveza. Ukoliko ne uradi, sva odgovornost isključivo leži na poslodavcu odnosno vlasniku kapitala”, naglašava Tokić.

Štrajk će biti organizovan u svim radnim jedinicama, navodi Tokić. Vjeruje da blokada računa i neisplata plate ima veze sa pregovorima oko Kolektivnog ugovora za narednu godinu. Sljedeći sastanak pregovarača je 21. novembra, te za sada nemaju približene stavove. Ono što sindikati traže novim Kolektivnim ugovorom je povećanje satnice i toplog obroka rudarima.

POSLJEDNJE DODANO