Rudari Kreke stupaju u generalni štrajk 26. novembra

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Iako su, prema navodima Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka, u ovom rudniku realizovani planirani rezultati u proizvodnji uglja te je proizvedeno oko 180 hiljada tona uglja, radnici nisu dobili svoje oktobarske plate. No, to je samo jedan od problema koji muči rudare. Zbog toga je za 26. novembar najavljen generalni štrajk. 

”Nije samo isplata plate problem. Rudnik Kreka je najveći rudnik u koncernu i po broju ljudstva,  a  i po proizvodnji. Rudnik Kreka broji oko 2,400 rudara i da ostvari proizvodnju više od dva miliona tona uglja na godišnjem nivou. Nerealizacijom investicione faze koja se trebala desiti u prvoj fazi dovedeno je to u pitanju. Prvobitno je trebalo biti uloženo 158 miliona maraka, zatim je preinačeno u 93 miliona i nije realizovano ništa!”  – rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja Kreka.

Nije uloženo, ističe Tokić, čak ni u mehanizovano čelo iako bi takvo ulaganje doprinijelo produktivnosti rudnika. Upravo zbog neulaganja rudnici ne mogu odgovoriti na zadatke koji se pred njih postavljaju, a jedan od najvećih izazova u sektoru energetike je izgradnja Bloka 7. Osim izgradnje Bloka 7 koji je dugoročan projekat, ukoliko štrajk potraje, upitno je i snabdijevanje Termoelektrane Tuzla ugljem.

”Rudari se pitaju: kako će proći izgradnja Bloka 7 koja je usko vezana za rudnike Kreka kada rudnik Kreka ne može odgovoriti na zadatke. Da bi odgovorio već danas i prije na izvjesno vrijeme je trebalo pokrenuti investiranje u rudnike” – kaže Tokić.

Osim neulaganja i neisplaćene plate nameću se i brojni problemi prilikom pregovaranja o novom Kolektivnom granskom ugovoru. Tako sindikalisti od zahtjeva da se satnica sa 2,5 KM poveća na 2,7 – neće odustati iako s druge strane imaju negodovanje ili odugovlačenje pregovora.

”Vjerujte spremni smo na najradikalnije mjere i u dogovoru sa svih sedam članica Samostalnog sindikata u FBiH najvjerovatnije ukoliko ne dođe do realizacije zahtjeva doći će do odluke o Generalnom štrajku svih rudnika u FBiH, a po očekivanju pregovarača iz rudnika Banovići očekuje se da će se i oni pridružiti našem zahtjevu,” zaključio je Tokić.

No, rudari trenutno ne pomišljaju na bolje uslove nego strepe da li će svoju teško zarađenu platu i dobiti, zaključuje Tokić. Tako dvije i po hiljade porodica u Tuzlanskom kantonu ovisi o stanju u rudniku, dok novac za oktobar nisu dobili. Iako je riječ samo o jednoj zakašnjeloj plaći, ako uzmemo u obzir činjenicu da je prosječna plaća u ovom rudniku 1024 KM, u konačnici je riječ o ni manje ni više nego pet miliona maraka. Štrajk im je jedini ostao kao realna opcija, a da do njega ne dođe očekuju isplatu plata do 25. novembra. Ipak, to je samo prvi korak jer brojni problemi već odavno čekaju na svoje rješenje.