Rudarska škola Tuzla i Gimnazija ”Ismet Mujezinović” uvode nove smjerove

Rudarska škola Tuzla i Gimnazija ”Ismet Mujezinović” uvode nove smjerove

Objavio: -

Učenici osnovnih škola nakon završetka ove školske godine počinju pripreme za upis u srednje. Već sada je pred njima težak izazov, jer treba odabrati školu koju upisati. Iako smo još u vremenu pandemije, škole su se potrudile prezentovati učenicima završnih razreda ono što nude i prikazati im šta ih to očekuje kada završe školovanje.

Mješovita srednja rudarska škola Tuzla od naredne školske godine imat će nova zanimanja odnosno smjerove. Među četiri smjera u tehničkoj školi je i naftnorudarski tehničar za bušotinske fluide.

”To je jedan smjer koji obećava zbog toga što završetkom škole, otvaraju se mnoge mogućnosti i za zaposlenje i dalje školovanje kao što je naš Rudarsko-geološki fakultet u Tuzli, za one koji se odluče da idu van ovih granica to bi bio Zagreb, eventualno Leoben u Austriji”, kaže Enes Hadžiavdić, direktor JU Mješovita srednja rudarska škola Tuzla.

Pored tog smjera, učenici se mogu opredijeliti i za zanimanja tehničar rekultivacije i hortikulutre koji planom ove škole postoji od ranije, ali nije bilo učenika koji su se obrazovali u okviru ovog smjera. Stoga će ponovo biti među zanimanjima od školske 2020/2021. godine. Također postoje zanimanja geološki i rudarski tehničar. Kada su u pitanju stručne škole odnosno trogodišnje školovanje također su prisutna četiri smjera, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, mehaničar rudarskih mašina, rudar i geobušač, kao popularno zanimanje kako u našoj zemlji, tako i van granica BiH. Učenici pored teorijskog znanja, u ovoj školi stiču i praktično znanje.

”Imamo ugovor sa Rudnikom Kreka gdje naši učenici idu na praktičnu nastavu gdje su ostvarili dobar odnos. Mi smo tamo gosti, ali se osjećamo kao domaćini, imamo veliku podršku od njih, imamo veliku podršku od Vlade kantona”, navodi Hadžiavdić.

Podrška izvršne vlasti se ogleda u tome da su za sve učenike koji upisuju deficitarna zanimanja kakvo je rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, osigurane mjesečne stipendije od stotinu konvertibilnih maraka. U školskoj godini koja je u toku, za učenike ove škole bio je osiguran topli obrok, što je još jedna od prednosti za učenike koji upišu ovu školu. U ovoj školi planiraju upisati do 90 učenika.

Kada su u pitanju škole za opće obrazovanje, Gimnazija ”Ismet Mujezinović” od naredne školske godine uvodi novi smjer, i to informacionih tehnologija. Prije četiri godine ova škola je prva u BiH uvela zdravstveni smjer, a postoje još opći, jezički i pedagoški.

”Nastojali smo da se prilagodimo, da pratimo potrebe i interesovanja i neke trendove, s tim da Gimnazija ostaje općeobrazovna škola koja s tim usmjerenjima na neki način pruža učenicima više predznanja za neke određene oblasti, recimo medicinskih nauka ili informatičke nauke odnosno korištenje informacionih tehnologija u različitim oblastima”, ističe Amela Zaimović, direktorica Gimnazije ”Ismet Mujezinović”.

Gimnazija ”Ismet Mujezinović” planira upisati sedam odjeljenja sa nešto više od 170 učenika. Za sada nije poznato kada će biti objavljen konkurs za upis učenika i početi sam upis, ali po iskustvima od ranije, to bi trebalo biti početkom narednog mjeseca. Za upis će učenicima trebati dokumentacija kao i u ranijim godinama.

”Svjedočanstva osnovne škole i diploma o završetku osnovne škole odnosno devetogodišnjeg obrazovanja. S tim da će se prema kriterijima bodovati učenici i oni će zauzeti određena mjesta na rang listi za upis u Gimnaziju Ismet Mujezinović”, kaže Zaimović.

Postoji mogućnost da će ove godine upis u srednje škole biti organizovan online. Maturantima preostaje da se detaljno informišu o školama i njihovim programima i izaberu zanimanje za koje će se školovati.