11.7 C
Tuzla
03.10.2022.

Rudnik soli dao saglasnost, počinje gradnja puta za Mandiće

Godine truda, zalaganja, borbe i protesta građana Mandića, nisu bile uzaludne. Od 2013. godine tražili su od Rudnika soli Tuzla ustupanje zemljišta u vlasništvu ovog preduzeća za izgradnju puta. I to se napokon desilo. Potpisan je Sporazum između Rudnika i Grada, čime je otklonjen problem.

”Danas smo zadovoljni da smo došli na korak do uvođenje u radove izvođača i nadam se da će se dogoditi u što kraćem roku, u razumnom roku, kako su rekli predstavnici Gradske uprave”, kaže Dražen Divković, predstavnik Zbora građana MZ Tušanj i stanovnik Mandića.

Sporazum su potpisali vršilac dužnosti direktora Rudnika soli i predstavnik Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla. Sredstva za izgradnju ovog puta osigurana su još 2013. godine, pa su se svake godine prenosila u Budžet za narednu godinu. Glavna kočnica što je ovaj projekat čekao na realizaciju devet godina je što dosadašnje uprave Rudnika nisu imale sluha za potrebe građana.

”Različiti menadžmenti su govorili, treba preprojektovati zbog bezbjednosti ovo, ono. Mi smo svaki put projekat mijenjali, ali nikada ovo nisu potpisali. Zahvalan sam ovom Menadžmentu Rudnika, koji je tu 30 dana, imao je neke primjedbe, brzo smo ih otklonili, što je potpisao taj Sporazum sa Komunalnom službom”, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

V.d. direktora Rudnika soli Tuzla Nermin Baluković navodi da će sam put biti sigurniji od ovog što sada postoji.

”Vođeni tim činjenicima, objeručke smo prihvatili ovaj problem koji se nije riješio, došli smo do rješenja, stavili smo naš potpis”, naveo je on.

Sporazum je preduslov za izdavanje odobrenja za građanje. Nadležni kažu, radovi će početi ubrzo.

”Idemo odmah u gradnju. Ovo je lijepa vijest za građane Mandića, ali i sve građane Tuzle, jer dugo na ovo čekamo”, kaže Imamović.

Put za naselje Mandići će biti dužine 740 metara, a podazumijeva i izgradnju dva mosta.

POSLJEDNJE DODANO