Rukovodioci GPBiH na terenu sa službenicima koji nadziru istočnu granicu BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić 30.9.2019. i u noći 1.10.2019. godine posjetili su jedinice granične policije na istoku i sjeveroistoku BiH  koje su kada je riječ o ulazu u BiH najviše izložene ilegalnim prelascima granice.

Direktor Galić se na terenu u graničnom pojasu još jednom uvjerio u probleme s kojima se službenici GPBiH suočavaju svakodnevno.

“Uvjeti u kojima rade službenici GPBiH provodeći pojačane mjere uz maksimalne napore od kraja 2017. godine su mogu slobodno reći sramota kompletne države, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prijelaza. Određen broj naših službenika iz organizacijskih postrojbi koje su manje opterećene je preraspoređen na istočni i sjeveroistočni dio granice, i imamo ispomoć od 104 pripadnika MUP-a RS-a i 24 Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali to sigurno nije dovoljno za svakodnevne izazove ilegalnih prelazaka velikog broja migranata iz pravca Srbije i Crne Gore. Još jednom ističem da smo malobrojni za ovako složeno stanje na granici, što predstavlja veliki pritisak na policajce koji su u kontinuitetu maksimalno angažirani. Nedostaje nam  407 službenika za obavljanje redovnih poslova i zadaća, za dvadesetčetverosatno pokrivanje istočne granice BiH u dužini od 600 kilometara potrebno je još 1.000 ljudi, a samo 15 posto od službenika koji trenutno rade u GPBiH može obavljati nadzor graničnog pojasa jer ih je 85 posto angažirano na prijelazima koje ne možemo ostaviti bez ljudi. Službenici su sve nezadovoljniji, kako zbog uvjeta tako i zbog plaća i doprinosa,  zbog čega se povećava i broj onih koji napuštaju GPBiH.” – istaknuo je direktor Galić dodavši da bez obzira na sve probleme policajci pružaju maksimum što je argumentirao podatkom da je samo tokom vikenda (od 27. do 29. 9. 2019. godine) na istoku BiH spriječen ulazak 347 migranata.

Kada je riječ o broju službenika dodao je da se finalizira  konkursna procedura za prijem X klase sa 100 kadeta GPBiH koji će  uskoro početi školovanje u Agenciji za stručno usavršavanje u Mostaru, te da očekuje odluku Vijeća ministara BiH o prijemu nove XI klase sa 150 službenika u činu ”policajac” i deset u činu “mlađi inspektor”.

Direktor Galić i pomoćnik direktora Kulić sa službenicima su uz zelenu obišli i plavu granicu, rijeke Savu i Drinu,  koje zbog magistralnih puteva i s jedne i s druge strane imaju veliki broj potencijalnih tačaka ilegalnog prelaska granice. Razgovarali su i o kvaliteti i korištenju postojeće i specijalističkoj opremi koja nedostaje za još efikasnije sprečavanje ilegalnih prelazaka, krijumčarenju ljudi kao sve češćem obliku prekograničnog kriminala, kao i drugim oblastima njihovog rada.