22 C
Tuzla
12.08.2022.

Rusija i Ukrajina potpisale sporazume o nastavku izvoza ukrajinskog žita

Rusija i Ukrajina potpisale su odvojene sporazume u petak s Turskom i Ujedinjenim nacijama, otvarajući put za izvoz miliona tona očajnički potrebnih ukrajinskih žitarica – kao i ruske pšenice i gnojiva – okončavajući vojno sporenje koje je zaprijetilo sigurnosti hrane širom svijeta.

Sporazum će omogućiti Ukrajini – jednoj od najvećih svjetskih žitnica – da izveze 22 miliona tona žita i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji su blokirani u crnomorskim lukama zbog ruske invazije.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nazvao je to “svjetionikom nade” za milione gladnih ljudi koji su suočeni s golemim poskupljenjima hrane.

– Sporazum koji omogućuje slanje žitarica iz crnomorskih luka nije ništa drugo nego put spasa za ljude širom svijeta koji se bore da prehrane svoje porodice – izjavio je generalni direktor Crvenog križa Robert Mardini, koji je naglasio da su tokom proteklih šest mjeseci cijene hrane porasle za 187 posto u Sudanu, 86 posto u Siriji, 60 posto u Jemenu i 54 posto u Etiopiji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov potpisali su odvojene sporazume s Guterresom i turskim ministrom odbrane Hulusi Akarom na ceremoniji u Istanbulu kojoj je prisustvovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi AP.

POSLJEDNJE DODANO