Sa vedrim danima počela sezona čišćenja tuzlanskih ulica

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zbog nešto obilnijih sniježnih padavina ove zime JKP Komunalac Tuzla imalo je pune ruke posla. Zbog toga prve toplije i malo vedrije dane koriste za proljetno održavanje grada.

Iako svake godine Javno komunalno preduzeće Komunalac Tuzla poslije zimske sezone radi na čišćenju ulica grada,  obilne sniježne padavine rezultat su velike količine posipnog materijala na ulicama.


“Mi smo imali jako napornu i dugotrajnu zimu, imali smo dosta posla. Oko hiljadu tona posipnog materijala smo iskoristili, a inače za četiri mjeseca prosjek je 800 tona” – kazao je Admir Bećirović, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla.

Prestankom padavina i uklanjanjem snijega sa ulica, stvorili su se uslovi za čišćenje ostataka posipnog materijala koje su tokom zime posipale zimske službe. Još od prošle sedmice radnici Komunalca počeli su sa ručnim uklanjanjem posipnog materijala. Iako zimska sezona završava 15. marta, sa porastom temperatura zraka posljednjih nekoliko dana  radnici su već počeli sa aktivnostima čišćenja.

Posle toga se uključuje mašinsko čišćenje, a kad se to završi onda se uključuju i cisterne i onda se peru ulice” – istakao je Bećirović.

A u slučaju novih sniježnih padavina, dežurne ekipe Javnog komunalnog preduzeća su spremne.

“Nema potrebe da smo nešto posebno zabrinuti jer prema vremenskim prognozama ne očekujemo da se to može desiti ali evo ako se to desi imamo dovoljno i posipnog materijala i opremljene mehanizacije da se taj dio odradi” – kazao je Admir Bećirević, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla.

Komunalne ekipe danas su čistile teren sjeverne saobraćajnice, od stadiona Tušanj do Skvera, a u narednim danima očekuje se i čišćenje ostalih dijelova grada.