„Sačuvani tragovi svjetlosti“ u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Programom pod nazivom „Sačuvani tragovi svjetlosti“, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla pridružila se obilježavanju Svjetskog dana fotografije. 19. avgusta 1839. godine, Francuska akademija nauka i umjetnosti je pozitivno odgovorila na Daguerrovu molbu i prihvatila novi izum – fotografiju (dagerotipiju).

Predsjednik UG Centar za kreativnu fotografiju Tuzla, Faruk Ibrahimović, ovim je povodom pripremio prigodan program. „Sačuvani tragovi svjetlosti“ su otvoreni izložbom kojom je obuhvaćeno ono čime se on bavio, koristeći i klasični i digitalni aparat.

Nakon otvaranja izložbe, prisutni su imali priliku da prisustvuju edukativnoj radionici „S fotoaparatom kroz Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu“, na kojoj je prezentovan historijski prikaz razvoja fotografije na našim prostorima. U ovom putovanju kroz fotografiju obuhvaćen je period od Austro-Ugarske do 2000. godine. Sve se ovo pretvorilo u lagani razgovor o fotografiji, a prisutni su imali priliku da saznaju mnogo o fotografiji od vrsnog znalca Faruka Ibrahimovića.

Direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Mirna Trfiković, govorila je o saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Faruka Ibrahimovića koja traje dugi niz godina, a neki od važnih zajedničkih projekata su i promocija knjige Roberta C. Demlera i Faruka Ibrahimovića „Prijateljstvo… nije sučajno / Friendship… not by chance” (2013. godine) i Rječnik turcizama u bosanskom jeziku s tumačenjem i prevodom na engleski, autora Faruka Ibrahimovića. Rječnik obuhvata oko 8.300 riječi preuzetih u naš jezik uglavnom iz turskog, arapskog i perzijskog, a preko turskog jezika (2012. godine).

„Za drugu priliku su ostavljenje razglednice, takođe iz austrougarskog perioda, a u pripremi je knjiga u kojoj su one okupljenje i sortirane po ulicama. Knjigu očekujemo do kraja godine.“ – rekao je u svom obraćanju Ibrahimović.