SAD se zahvalila vlastima u BiH: Prihvatili povratak 25 terorista iz Sirije u našu zemlju

     

Američki državni sekretar Mike Pompeo zahvalio je u ime Sjedinjenih Američkih Država vlastima Bosne i Hercegovine zbog prihvat državljana te zemlje iz zarobljeničkih kampova u Siriji, pozvavši istodobno druge države da slijede taj primjer.

“Zahvaljujemo BiH na prihvatu 25 osoba pripadnika terorističkih organizacija te članova njihovih porodica iz Sirije”, napisao je Pompeo u poruci objavljenoj na Twitteru, prenosi Hina.

Dodao je kako SAD očekuju i od drugih da postupe na isti način te prihvate i procesuiraju, ali i rehabilitiraju te integriraju svoje državljane koji se sada nalaze u Siriji.

Američka vlada je početkom godine predložila plan po kojemu bi svi stranci koji su se borili u redovima oružanih organizacija u Siriji i Iraku, a zarobljeni su nakon pada grupe Islamska država Irak i Levant, trebali biti vraćeni u matične države.

BiH je pristala sarađivati u tome pa je u četvrtak iz Sirije u tu zemlju deportirana prva grupa njenih državljana u kojoj je bilo sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

Finansiranje kampova

Bosanskohercegovački stručnjak za problem terorizma Vlado Azinović kazao je ranije Hini kako američko insistiranje na repatrijaciji zatočenih stranaca nije nikakvo iznenađenje jer SAD izdvaja ogroman novac za finansiranje kampova u kojima su oni trenutno zatočeni.

“Minimalni troškovi održavanja najvećeg logora u Siriji – Al Hola, u kojem je smješteno oko 70.000 ljudi, mahom žena i djece, premašuju 700.000 dolara dnevno. Na godišnjem nivou, samo za održavanje najnužnijih uvjeta u tom logoru troši se više od 260 miliona dolara. Logorom upravlja američki upravitelj i novac za održavanje u najvećoj mjeri dolazi iz SAD-a”, pojasnio je Azinović.

Kosovo je također pristalo na ovakvu saradnju pa je u tu državu ranije vraćena grupa od 34 žene i 72 djece koji su također boravili u Siriji.