Sajam visokog obrazovanja u Tuzli – Šta studirati?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Tuzli se danas i sutra u prostorijama Hotela Tuzla održava Sajam visokog obrazovanja, gdje učenici završnih razreda srednjih škola imaju priliku razgovarati sa predstavnicima fakulteta iz naše zemlje i regije i saznati šta im se to nudi za studiranje. Jedni su već sigurni u svoje odluke od ranije i tačno znaju kojim putem će ići, dok drugi nisu sigurni da li će uopće studirati.

Sajam visokog obrazovanja okupio je prvog dana veliki broj mladih, učenika završnih razreda srednjih škola iz cijelog kantona, koji su se došli informisati o programima koje nude fakulteti iz naše zemlje, ali i Hrvatske i Slovenije. Manifestaciju je podržalo resorno kantonalno ministarstvo, a učenici svakako kroz program završnog razreda imaju priliku posjetiti fakultete i upoznati se s njihovim radom. Međutim, sajam je prilika da na jednom mjestu kroz prezentacije i promo materijale, dobiju ključne informacije, prouče uslove i mogućnosti akademskog obrazovanja, a možda se već sada odluče šta studirati.

”Došao sam da bi pronašao svoj fakultet snova”, kazao je Haris Bošnjaković, učenik završnog razreda srednje škole.

Dženita Sokić, učenica završnog razreda srednje škole ističe da je došla da vidi koji će fakultet upisati, možda građevinu, ali se nije tačno opredijelila.

Budući studenti imaju i određene zahtjeve prilikom izbora fakulteta, uglavnom žele kvalitetne studijske programe sa vrsnim stručnjacima predavačima.

Jedan od fakulteta koji se predstavio na ovom Sajmu, a izazvao je zanimanje srednjoškolaca, jer nudi zanimanja budućnosti je i Visoka škola računarstva i poslovne komunikacije eMPIRICA. Ova visokoškolska ustanova na našim prostorima djeluje sedam godina i nudi jedinstven studij informatičkih nauka.

”Nudimo četiri ekskluzivna studijska programa na ovim prostorima koja garantuju svim studentima po završetku jedan kvalitetan, dobar posao, u vrijeme digitalizacije, digitalne revolucije”, navodi Muhdin Mujačić, direktor Visoke škole računarstva i poslovne komunikacije eMPIRICA.

Upravo se mladi u posljednje vrijeme najčešće odlučuju za studije u IT sektoru, jer ovog kadra nedostaje kako u svijetu, tako i kod nas. Profesori su mišljenja da roditelji trebaju pomoći djeci u pravilnom izboru studija, jer su još uvijek mladi da bi samostalno donijeli kvalitetnu odluku.

”Naši studenti se zapošljavaju već na drugoj godini fakulteta, mi smo članica BIT alijanse, jedne organizacije u BiH koju je kreiralo 25 najjačih firmi i oni sve rado primaju kod sebe, jer pokazalo se u zadnjih sedam godina, studenti eMPIRICA-e izlaze sa visokim nivoom znanja, odnosno kompetencijama koje se danas traže”, ističe Mujačić.

Cilj svih budućih studenata je da ne budu u redovima za posao, nego da ga pronađu po završetku ili već tokom studija. Priliku da saznaju više o studijima na fakultetima, učenici imaju i sutra kada se nastavlja Sajam visokog obrazovanja u Tuzli.