Salihović: Sve ovo je montirano, nikad ništa nisam kočio!

Salihović: Sve ovo je montirano, nikad ništa nisam kočio!

Objavio: -
Foto: arhiva

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnio je danas disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. U nastavku prenosimo odgovor glavnog tužioca nakon pokretanja tužbe.

Odbacujem sve te navode i ništa iz te prijave nije tačno, sve to je montirano. Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u historiji dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH”, navodi se u saopćenju.

”On je jučer jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo”, pojašnjava Salihović.

Glavni tužilac Salihović negira da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS-a.

”Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u srijedu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, da bismo nastavili raditi”, navodi se.

”Nikad ništa nije zatvoreno. Što se tiče ostalih predmeta, kao što je ”Špirić” (Špirićeva kupovina stana u Beču, op.a.) i ”Zlato” (optužbe da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata, op.a.) to su potpuno netačne stvari”, kaže Salihović.

Glavni tužilac napominje da je jedini razlog za zahtjev za njegovom suspenzijom poziv za saslušanje Milorada Dodika. Također, ističe da je siguran u ispravnost svojih odluka i da se ne boji ni jednog postupka pri UDT,  jer će biti utvrđeno da je postupano u skladu sa zakonom.

Ističemo da se Tužilaštvo BiH nalazi pod veliki političkim pritiscima, koji predstavljaju zloupotrebu određnih pojedinaca unutar institucija u političke svrhe, te da će više detalja o tome glavni tužilac objelodaniti u narednom periodu, nakon čega će građanima biti jasno o kakvim se  političkim i institucionalnim zloupotrebama radi u pokušaju udara na glavnog tužioca.

U prilog tvrdnjama da se radi o konstrukcijama i zloupotrebama ide i činjenica da se zahtjeva tajnost postupka, navode iz Tužilaštva BiH.