Samo u prošloj sedmici na području TK registrovano skoro 900 migranata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Osim nezakonitog zapošljavana, Vladi je na današnjoj sjednici među prioritetima bilo i razmatranje situacije vezane za migrante koji svakodnevno u sve većem broju dolaze u Tuzlu. Prema zvaničnim podacima samo u prošloj sedmici registrovano je 876  migranata.


“To je ogroman broj, pomnožite ga sa brojem sedmica u godini i vidjet ćete  da je to podatak koji zabrinjava i treba zabrinjavati sve građane BiH” – kazao je Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Kako ova regija ne bi doživjela sudbinu i eskalaciju migrantske krize koja je zadesila Unsko-sanski kanton u ranijem periodu, Tulumović je prije desetak dana uputio poziv državnom ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću za dolazak u ovaj dio naše zemlje.

“Mi smo prije 10 dana uputili ministru sigurnosti poziv da dođe na naš kanton, nešto slično kao što se dešavalo i u USK kada su povučene prave mjere i zauzeti stavovi. Upravo da unaprijedimo jednu situaciju koja je na rubu da eskalira, očekujemo u sljedećoj sedmici njegov dolazak na područje TK” – kazao je Denijal Tulumović, premijer TK.

Iako se svakim danom broj pristiglih migranata u Tuzli znatno povećava, adekvatnih mjera još uvijek nema.  Na području Tuzlanskog kantona dosad nije uspostavljen nijedan migrantski centar, a o migrantima se većinom bronu samo volonteri i humanitarne organizacije.