Sanirano klizište u blizini kapele Gospe Lipničke

Sanirano klizište u blizini kapele Gospe Lipničke

Objavio: -

Završeni su radovi na sanaciji klizišta pored kapele Gospa Lipnička, u naselju Marići, u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Lipnica. Kapela „Gospa Lipnička“ datira iz 17. stoljeća, a čuvena je po čudotvornoj slici Gospe Lipničke i danas uživa status zaštićenog kulturno-historijskog dobra, te se nalazi na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

U maju 2014. godine, tokom prirodne nesreće, došlo je do pokretanja klizišta u neposrednoj blizini kapele Gospe Lipničke  koje je ugrožavalo stabilnost ovog vrijednog nacionalnog spomenika. Vrijednost radova na projektu sanacije klizišta iznosila je oko 70 hiljada konvertibilnih maraka, a sredstva su prikupkljena uz pomoć mnogobrojnih donatora i gradske uprave.

„Uspjeli smo zatvoriti finansijsku kontrukciju i svkako evo uspjeli smo sanirati klizište. Ugovor je potpisan 21. studenog, 28. studenog započeti su radovi i nakon 20 – tak dana radovi su uspješno okončani“, izjavio je fra Marko Lovrić, župnik Župe Šikara.

Geološki eksperti, Služba civilne zaštite, Služba prostornog uređenja, građevinci i arhitekte bili su angažovani kako bi se pronašlo najbolje rješenje koje će trajno zaštititi Kapelu od klizišta i na taj način otrgnuti od zaborava ovaj važan objekat.

„Ovdje je sanirano klizište sistemom dubokih drenaža. Zatim je saniran trup puta koji se nalazi u sredini klizišta. Tu smo izveli tzv. kamena rebra u zoni puta, zatim smo izvršili sanaciju labilne kosine ovdje odmah ispod objekta Kapele i podbetonirali sam objekat Kapele kako bi spriječili eventualno manja oštećenja tog objekta“, kazao je Miralem Mulać, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite Grada Tuzla.

Gradska uprava Tuzla, s gradonačelnikom na čelu, dala je veliki doprinos i novčano i tehnički, budući da je riječ o objektu koji uživa status zaštićenog kulturno-historijskog dobra, te se nalazi na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

„Drago mi je da smo većinski učestvovali u obnovi 2005. godine, a posebno mi je drago da smo ga ovim mjerama sanacije padine na kojoj se nalazi nacionalni spomenik Gospe Lipničke definitivno obezbijedili objekat“, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Prema riječima gradonačelnika u skladu sa preporukama geologa u narednom periodu slijedi pošumljavanje i uređenje pristupa Kapeli, kako bi ovaj nacionalni spomenik moglo posjetiti što više ljudi, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.