20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Saobraćajna deblokada TK: U planu izgradnja autoceste Tuzla-Brčko-Orašje

Izgradnja autoceste Tuzla-Brčko-Orašje veliki je projekat JP Autoceste Federacije BiH posvećenom deblokadi Tuzlanskog kantona, odnosno saobraćajnim povezivanjem TK sa sjeverom BiH. Za izradu glavnog projekta već osigurana finansijska sredstva a već odavno postoji društveno – ekonomska opravdanost za izgradnju ovakve moderne saobraćajnice. Današnjem sastanku organiziranom  na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona prisustvovali su, između ostalih,  i premijer FBiH, članovi Uprave JP Autoceste FBiH te drugi stručnjaci u ovom polju.

“Evo danas na jednom konstruktivnom sastanku koji je podržan i od premijera Novalića, od direktora cesta i njegovih suradnika  smo razgovarali o deblokadi TK prema EU, odnosno spajanjem na Koridor 10, znači Beograd-Zagreb preko jedne moderne brze ceste i sredstva za ovaj projekat su obezbijeđena i postoji idejni projekat koji je prethodno prezentiran”, rekao je premijer Vlade TK, Denijal Tulumović.

“Mi smo danas skrenuli pažnju šta treba prvo uraditi, prvo treba postaviti trasu tako da ona bude najoptimalnija , da bude prije svega najjeftinija. Nije bitno da bude najkraća, nego da bude jeftinija i da služi ljudima, gdje je koncentracija stanovništva. U tom smislu je prvi korak projektni zadatak i idejni projekat sa usvojenim revizionim primjedbama, jer revizija ovog projekta je napravljena gdje je rečeno ako je tu ležište lignita nemojte voditi autoput preko toga. Tako da je to sljedeći korak da bismo mogli na Novu godinu otvoriti tender za glavni projekat, koji nudi mogućnost da se tačno vidi koliko košta, koliko traje gradnja i kakve izvore treba tražiti.”, istakao je premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić. 

 

Vezane vijesti

TUZLA