Saobraćajnice u Tuzli: Uskoro nas očekuju najobimniji radovi do sada

Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Više od 16 miliona KM Gradska uprava Tuzla ove godine planirala je uložiti u komunalnu infrastruktur, a najviše novca bit će izdvojeno za puteve. Riječ je o redovnim budžetskim sredstvima, no ovo nije jedini izvor finansiranja radova koji će biti intenzivirani na terenu u narednom periodu.

“U narednom periodu iz kreditnih sredstava od prošle godine planirane su veće aktivnosti na sanaciji saobraćajne infrastrukture na području grada a to se odnosi na semaforizaciju i sanaciju dvije raskrsnice u gradu, raskrisnica Solana i Paša Bunar”, kazao je Nihad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove grada Tuzla.

I dok je raskrsnica kod Livnice već završena i zvanično do kraja naredne sedmice, kada se očekuje puštanje u rad semafora na ovom dijelu južne saobraćajnice, raskrsnice Paša Bunar i Solana, tvrde u Gradskoj upravi doći će na red u narednim mjesecima. Planirana je sanacija i izgradnja još 14 putnih pravaca.

„I mogu najaviti ovom prilikom da je planiranou toku ove sedmice započinjanje radova u Krečanskoj ulici i započinjanje radova na transferzali kod BKC-a“, kazala je Mirela Uljić, pomoćnica gradonačelnika za komunalne poslove i izgradnju Grada Tuzla.

Jedan od najzahtjevnijih projekata planiran u ovoj godini u kojem treba promijeniti veliki broj podzemnih instalacija, je završetak sanacije ulice Mirze Delibašića. Riječ je o završetku projekta kružnog toka kod Tenisa, od raskrsnice ulice Petra Kočića, prema zgradi MUP-a pa sve do raskrsnice na južnoj saobraćajnici. Ovo je jedan od projekata za čiju se realizaciju očekuje da će najduže trajati.

Planirana je i sanacija dijela Titove ulice od Kantonalnog suda do raskrsnice Melain, dijela ulice Pašage Mandžića u Dragodolu, tačnije od dječijeg igrališta preko Osnovne škole Tušanj, pa sve do raskrsnice kod džamije u Tušnju.

„Također kada se spustimo sada do te raskrsnice sa ulicom Meša Selimović kod Islamskog centra u Tušnju planirana je sanacija upravo dijela saobraćajnice od te raskrsnice do raskrsnice sa sjevernom saobraćajnicom, znači ta ulica Meše Selimovića na Slatini također je planirana za sanaciju s tim da pored sanacije tu se radi odvojeno kroz drugi ugovor, sanacija gradske vodovodne mreže, tako ćemo paralelno raditi realizaciju oba projekta“, tvrdi Uljić.

U završnoj fazi su radovi na Golom Brijegu. Riječ je o projektu koji je započet prošle godine, a trebao bi biti finaliziran u narednih 15 dana. Ukupna vrijednost projekta je  više od 700.000 KM,  a do sada su završeni radovi na zamjeni vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Također, izvedeni su radovi na izgradnji vrelovodnog ogranka sa mogućnosti priključenja na sistem Centralnog grijanja za 45 individualnih  stambenih objekata. Do sada su se 34 objekta priključila na sistem gradskog grijanja.

„ Radovi su se relativno odužili imajući u vidu kompleksnost projekta, masu starih instalacija, nepovoljan položaj ulice, i dubinu priključaka za individualne stambene objekte. Mi se ovim putem građanima zahvaljujemo na strpljenju i molimo za dodatno strpljenje“, pojasnio je Nedžad Delić, šef odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove i izgradnju mjesnih zajednica Grad Tuzla.

„Mi smo bili najavilida će to biti gotovo do maja mjeseca, u zadnji tren se obratilo nekoliko vlasnika objekata u toj ulici na sistem daljinskog grijanja. Ti priključci bi trebalo ukoliko vrijeme bude dozvoljavalo, biti gotovi u toku ove ili najkasnije naredne sedmice, tako da bismo mi u konačni mogli pristupiti finišu tog projekta i asfaltiranju te ulice“, dodaje Uljić.

U ulici iza zgrade Jupiter do kraja godine planiran je početak radova na povećanju protočnosti saobraćaja, parking prostora, ali i izgradnja kružnog toka, te pješačke staze porede Jale.