Saopćenje RMU ”Banovići”: Rudnik je sposoban sam proizvoditi i funkcionisati bez podrške EP i Vlade FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Rudnici mrkog uglja ”Banovići” d.d. Banovići danas su se oglasili saopćenjem u kome se navodi da je ovaj rudnik u mogućnosti sam proizvoditi i funkcionisati bez podrške Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

”Davne 1998. godine RMU ”Banovići počinje da radi kao samostalno preduzeće, od tog dana do danas niže samo uspjehe. Poslovni rezultati, modernizacija, nabavka najsavremenijih strojeva, povećanje broja radnika, iz godine u godinu ovaj Rudnik izdvajalo je od drugih. S vremenom kako je Rudnik postajao sve jači, povećavao proizvodnju i ostvarivao sve veću dobit, došla je i ona druga strana medalje, loša, a pratili su je razni lobiji, organizacije i reorganizacije, prestruktuiranja, razni usponi i padovi.

Međutim, ovom Rudniku pad nikada nije bio poraz, čak naprotiv, bio je korak naprijed.

Tako je rudnik Banovići i postao jedini rudnik u Federaciji čiju strukturu kapitala čine državni i privatni kapital. Funkcioniše uz nadzorni odbor, odbor za reviziju i upravu društva koja već 15 godina uspješno posluje van Koncerna, odnosno 2004. godine Rudnik se diže iz pepela i bilježi rekordnu dobit.

Rudnik van Koncerna, sa pozitivnim rezultatima, postaje nekome trn u oku, ali se ni tad nije dao.

Počinju značajnija ulaganja, nabavka opreme, investicije, nova zaposlenja, novi projekti.

Projekat TE najveći je projekat ikada u ovoj općini. Međutim, od samog početka, odnosno idejnog začetka ove priče, Rudnik je naišao na veliki otpor. Od obećanja do izdaje.

Od 2015. godine kada je potpisan ugovor sa kineskim partnerom tj. izvođačem radova Uprava je išla putem pustih obećanja Vlade FBiH, neispunjenih zahtjeva, raznih opstrukcija i lobija na sve strane. Sve se radi da se Upravi stane na put, jer je nekome u Vladi zasmetalo pozitivno poslovanje Rudnika, pa je na konto teme oko TE pokrenuta ponovo tema oko Koncerna, i evo već mjesecima ulažu se svi napori kako bi ta želja Vlade FBiH bila ispunjena.

Rudnik Banovići je jedini rudnik u FBiH koji nije u sastavu Koncerna, jedini rudnik koji posluje pozitivno, izmiruje sve svoje obaveze prema državi, ulaže, investira, povećava broj radnika.

Zašto Vladi FBiH to smeta, kada je i generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, čovjek koji je čitav život u elektroenergentskom sektoru, na sjednici Predstavničkog doma koja je održana 29.10.2019. godine u svom izlaganju rekao da za to nema potrebe.

Citiramo: “Vrlo je važno da znamo da ćemo danas morati reći ono što nam se neće dopasti, ali ne smijemo nikako misliti da smo na nekom crnom putu. Energetski sektor Federacije BiH je glavna uzdanica ekonomskog razvoja FBiH pa i BiH. Ne bismo mogli zamisliti šta bi bilo, a da nemamo rudnike, govoriću ove u Koncernu, ali možemo reći i o rudniku Banovići koji nije u Koncernu. Dakle, da toga nemamo, ne znam ko bi smio izaći i reći kako bi izgledala ekonomija i socijalno stanje stanovništva građana u Federaciji, a stanje je tako složeno, da je u jednom momentu u jednom danu ili nekoliko mjeseci Vlada Federacije odlučila da rudnike koncerna uključi u EPBiH jer je ocijenjeno vrlo pametno, kompetentno da Vlada ne može više upravljati rudarskim sektorom bez da to breme ponese EPBiH, zbog potencijala sa kojima raspolaže. Rudnik Banovići s pravom nije ušao u Koncern, nije bilo potrebe, nema ni danas potrebe i neće biti ni u budućnosti. Radi se o Rudniku koji može bez podrške EP, Vlade i svakog drugog, da bude samostalni rudnik koji može nesmetano proizvoditi, a ovi drugi rudnici traže našu podršku”.

Nakon ovoga mi se samo pitamo, da li ima potrebe za ovo što se radi godinama unazad, i kome to smeta RMU Banovići?”, navodi se u saopćenju RMU ”Banovići” d.d. Banovići.