Saopćenje SDA TK: Pozivamo poslanike SDP-a, PDA, NS i SBB-a u legalni ustavnopravni okvir djelovanja Skupštine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Stranka demokratske akcije Tuzlanskog kantona podržava odluke Vlade i rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kanotna i smatra ih primjerenim odgovorom na veoma opasnu situaciju, narušavanja ustvanopravnog sistema Tuzlanskog kantona u izvedbi Socijaldemokratske partije (SDP) i Pokreta demokratske akcije (PDA), podržani od  Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Mjere koje je poduzela Vlada Tuzlanskog kantona su adekvatne i jedini im je cilj da osiguraju kontinuitet funkcionisanja vitalnih funkcija Tuzlanskog kantona. U tom smislu Kantonalni odbor  SDA TK proglašeno stanje vanrednih prilika smatra privremenim i poduzet će sve što je u skladu sa važećim pravnim propisima Tuzlanskog kantona da vrati u ustaljen sistem funkcionisanja. Sve naše poduzete radnje  biće usmjerene interesima građana.

Donošenjem Budžeta za 2021. godinu i Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje Vlada je omogućila nesmetano funkcionisanje sistema iz svih ustavnih nadležnosti Tuzlanskog kantona, a prije svega normalan rad zdravstvenih i obrazovnih institucija, nesmetano liječenje građana Tuzlanskog kantona, plate za zadravstvene radnike,  prosvjetu, policiju, socijalna davanja, kao i boračke naknade.

Pozivamo poslanike Socijaldemokratske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA), Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB) u legalni ustavnopravni okvir djelovanja Skupštine Tuzlanskog kantona, koji podrazumijeva dosljedno provođenje poslovničkih procedura sazivanja i održavanja skupštiniskih sjednica, kao i javnosti rada, jer princip uvođenja parainstitucija smatramo  antidržavnom politikom.

S tim u vezi pozivamo pomenute stranke da sačekamo konačnu Odluku Ustavnog suda o pokretnutom pitanju zaštite vitalnog nacionalnog inetresa i pri tome podsjećamo javnost da se ne može raspravljati o pokrenutim pitanjima vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom FBiH do njihovog okončanja.

Od ureda visokog predstavnika očekujemo da se konkretnije i neposrednije uključi u rješavanje ovog problema vodeći se svojom osnovnom funkcijom zaštitite demokratskog ustavnopravnog okvira Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju SDA TK.