15 C
Tuzla
22.03.2023.

Saopštenje za javnost u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Mirnes Ajanović je danas na Jevrejskom groblju u Tuzli, koje je državni nacionalni spomenik, podsjetio javnost na odnos Grada Tuzla prema nasljeđu naroda koji je prošao teške trenutke u prošlosti.

Još 2004. godine javno je prezentirano izrazito zapušteno stanje i jevrejskog groblja sa zahtjevom da se uredi zbog značajnog kulturno-istorijskog naslijeđa Tuzle i Bosne i Hercegovine, jer se radi o vrijednim spomenicima još iz turskog i austrijskog perioda, što je rezultiralo da se od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 31. jula 2018. godine Jevrejsko groblje u Tuzli proglasi Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Licemjerno je i od strane sadašnje administracije Gradske uprave i v.d. Gradonačelnika samo formalno obilježavati ovakve datume, jer zapušteni nacionalni spomenik i prilaz istom svjedoče o stvarnom nemarnom odnosu vlasti prema uspomeni na žrtve holokausta, upozorio je Mirnes Ajanović, nezavisni kandidat za Gradonačelnika Tuzle, a čemu je više prezentirano u video prezentaciji pod nazivom „KAKO VAS NIJE SRAMOTA!“.
Prilog:
• Video: https://youtu.be/ZQdEQM5VXiA

POSLJEDNJE DODANO