5 C
Tuzla
02.10.2023.

Sapna je općina s najmanjim odzivom stanovništva na vakcinaciju u TK

Općina s najmanje vakcinisanih stanovnika u Tuzlanskom kantonu je Sapna, gdje je imunizirano tek 17 posto stanovnika.

Uprkos zabilježenim smrtnim slučajevima osoba mlađe i srednje životne dobi koji su bili zaraženi koronavirusom, mali je odziv stanovnika za vakcinaciju, a i oni koji se odluče za to je uglavnom ako moraju putovati u zemlje Evropske unije.

Direktor JU Dom zdravlja Sapna prim.dr. Mirzet Džuzdanović smatra da je vjerovatno riječ o jakom utjecaju struja koje se protive procesu imunizacije.

-Pokušavam sa svojim kolegama da razbijem taj stereotip, uspjeli smo jedan broj pacijenata nagovoriti da se vakcinišu i upravo ovih dana radimo na tome. Međutim, ima još pojedinih koji se svim silama opiru i jednostavno ne žele da saslušaju naš savjet – kaže Džuzdanović za Fenu.

Kako je naveo, stanovnici insistiraju na vakcinama s kojima mogu lakše preći granice BiH.

– Imali smo u sportskoj sali kampanjsko vakcinisanje, gdje se mali broj osoba prijavio. Trenutno ovih dana je malo bolje stanje i veći broj lica nam se vakcinisao i mislim da ćemo popraviti sliku, ali svakako će ostati jedan popriličan broj onih koji se neće htjeti vakcinisati – izjavio je Džuzdanović.

Naglašava da je najveći problem okupljanje građana u malim zagrijanim prostorima, gdje se virus brzo i lako širi.

– Dosta naših pacijenata nažalost je završilo na respiratoru. Srećom mnogi su se oporavili – kazao je Džuzdanović.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je blago popravljena kada je riječ o broju zaraženih koronavirusom, te je trenutno aktivnih 649 pacijenata, dok je ukupno hospitalizovano 87 osoba.

Procenat vakcinisanih još nije dostigao 34 posto.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO