Saradnja dvije Tuzle se nastavlja: Predstavljen bosanskio-turski rječnik Muhameda Hevaia Uskufia

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U posjeti predstavnicima Grada Tuzla danas je boravila delegacija Općine Tuzla iz Istanbula sa ambasadorom Turske u BiH. Razgovarano je o saradnji ove dvije lokalne zajednice i podršci Turske u investicijama na području Bosne i Hercegovine.

Republika Turska u ekonomskom smislu uveliko podržava Bosnu i Hercegovinu na što je ukazano tokom današnje posjete Tuzli. Izvoz mesa u ovu zemlju je nastavljen u 2019. godini na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. Plan je u ovoj godini izvesti 10-tak hiljada tona mesa u ovu zemlju, a primjetna su i značajna ulaganja turskih privrednika u tuzlanskoj regiji u posljednje vrijeme. Sve su to razlozi za razgovore i dolazak ambasadora Replike Turske u BiH i delegacije Općine Tuzla iz Istanbula u zvaničnu posjetu predstavnicima Grada Tuzla. Govora je bilo i o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, koji će finansirati Republika Turska, a ići će preko Tuzle.

”Imamo jako velika ulaganja, sedam milijardi dolara je u pitanju, imamo potpisan ugovor o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, veliki broj je projekata u pitanju i velika ulaganja. Jedan od glavnih razloga svih ulaganja i projekata jeste mlada snaga, želimo da otvaranjem novih radnih mjesta,  spriječimo odliv mozgova koji je veliki problem u BiH, nadam se da ćemo uspjeti u svim zajedničkim naporima”, naveo je Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio je Vladi Republike Turske što su pomogli da se ostvari cilj da autocesta Sarajevo-Beograd ide preko Tuzle.

Ovom prilikom potpisan je Sporazum o realizaciji projekta štampanja tursko-bosanskog rječnika i njegovo predstavljanje u BiH. Riječ je o najstarijem bosansko-turskom rječniku na štokavskom narječju koji je 1631. godine sastavio Tuzlak Muhamed Hevai Uskufi. Štampanje novog izdanja finansirala je Općina Tuzla iz Istanbula.

”Ovaj rječnik je simbol naše zajedničke saradnje, našeg dugogodišnjeg prijateljstva i nama je veoma važan jer ima i onih koji negiraju bosanski jezik. Ko god negira bosanski jezik mi ćemo pokazati ovaj najstariji južnoslavenski rječnik štokavskog narječja u Evropi”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Načelnik Općine Tuzla u Istanbulu Sadi Yazici istakao je da će raditi i druge aktivnosti na kulturno-umjetničkom polju kako bi ojačali bratstvo između dvije Tuzle.

”Imamo 260 hiljada stanovnika u našoj općini i imamo potencijal i mogućnosti da uradimo mnogo toga na zajedničkom bratstvu”, naveo je Yazici.

Ured za obrazovanje Općine Tuzla provodit će u budućnosti projekat razmjene učenika iz dvije bratske zemlje. Uskoro se očekuje i uzvatna posjeta gradonačelnika Imamovića i saradnika Općini Tuzla u Istanbulu. Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini posjetio je također članove Vlade TK na čelu sa premijerom Denijalom Tulumovićem. Razgovarano je o realizaciji zajedničkih projekata, te stanju u oblasti privrede i turskim investicijama na ovom području.