20 C
Tuzla
15.07.2024.

Sarajevo Film Festival ove godine sa smanjenim kapacitetima kina

Sarajevo Film Festival bit će održan uprkos pandemiji koronavirusa, a kako su već ranije najavili organizatori, ova najznačajnija filmska smotra u regiji trajat će od 14. do 21. augusta i to u novom, prilagođenom formatu i u skladu sa aktualnim epidemiološkim mjerama.

Tako će ovogodišnji SFF biti održan sa smanjenim kapacitetima dvorana i kina, dok će dio programa biti dostupan online.

U Ljetnom kinu već je podignuto najveće filmsko platno u regiji, a filmovi iz programa Open Air moći će se gledati iz različitih sektora na lokaciji uz maksimalan kapacitet do 100 osoba.

Da bi se izbjegle uobičajene gužve, organizatori su gledaocima preporučili online kupovinu ulaznica.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, ovogodišnje festivalske lokacije su uglavnom otvorena Open Air ljetna kina: Ljetno kino, Summer Screen, Ljetno kino “Safet Zajko”, te novo Ljetno kino Stari grad.

Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, kinu Meeting Point, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo. KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina.

Ove godine Sarajevo Film Festival sa dijelom svoga filmskog programa ide i u Mostar.

Organizatori SFF-a istakli su u uputama da će pri ulasku i izlasku s festivalske lokacije, svaki posjetitelj biti obavezan nositi zaštitnu masku, a Direkcija Festivala preporučuje nošenje zaštitne maske i za vrijeme trajanja filma, bez obzira što će razmak između svake stolice biti prema propisanim mjerama i uz fizičku distancu.

Prilikom ulaska na lokaciju obavezna je dezinfekcija obuće i dezinfekcija ruku. Prije svake projekcije vršit će se dezinfekcija i okolnih površina i stolica, kao i svih površina s kojima je publika u kontaktu.

Ove godine po prvi put nakon 17 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA