Sarajevski ratni tunel, slamka spasa za stanovnike

Sarajevski ratni tunel, slamka spasa za stanovnike

Objavio: -

U Sarajevu će danas biti obilježena 23. godišnjica otkako je tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini prokopan i pušten u funkciju Objekat D-B, poznatiji kao Sarajevski ratni tunel, slamka spasa za stanovnike opsjednutog glavnog grada BiH.

Sarajevski ratni tunel napravljen je tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je dvije teritorije koje je držala ARBIH (Dobrinju i Butmir) pa se tako i tunel zvao “Tunel D-B”. Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 m dok je na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m. Tunel se u zvaničnim razgovorima ARBIH i UN vodio pod imenom “Tunel kojeg nema”.Tunel je bio najstrožija tajna Sarajeva jer pomoću tunela u Sarajevo su stizali: hrana, oružje, cigarete itd.

Tokom 1994. tunelom su postavljene male šine po kojima su išla mala kolica.

Također tokom 1994. godine za tunel je saznala vojska Republike Srpske tako da je Ratko Mladić kontaktirao Aerodrom koji su držali UN i tražio da se tunel sruši i zatvori. Potom je VRS pokušala kopanjem drugog tunela i preusmjeravanjem rijeke Željeznice da potopi tunel i tako ga onesposobi, međutim ta im namjera nije uspjela.

Neposredno nakon rata zahvaljujući članovima porodice Kolar, čija je kuća bila jedan od objekata u zoni gradnje tunela, pokrenuta je ideja o formiranju muzeja. Muzej Tunel spasa je 20. aprila 2010. proglašen spomenikom pod zaštitom države, a od 26. aprila 2013. godine muzej „Tunel spasa“ je javna ustanova i jedan od najznačajnijih spomenika u cjelokupnoj, više od 500 godina dugoj, historiji grada Sarajeva.