Šarović: Bilateralna kvota za izvoz čelika bila bi povoljnija

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je da je cilj BiH u vezi sa izvozom čelika u EU da sa Evropskom komisijom zaključi sporazum o bilateralnoj kvoti koja će biti povoljnija za proizvođače iz BiH.

“Bilateralna kvota je za nas povoljnija i daje nam više šansi nego što je to opšta kvota u kojoj jedan mali `Arselor Mital` mora da se nosi sa velikim globalnim kompanijama iz Rusije, Ukrajine Turske i drugih zemalja”, kaže Šarović.

On je u izjavi novinarima pojasnio da su komplikacije u vezi sa izvozom čelika u EU nastale u decembru, iako su se očekivale u oktobru prošle godine.

“Pratimo situaciju kada su u pitanju proizvođači iz BiH, posebno kada je riječ o `Arselor Mitalu`, kao ključnom izvozniku evropskog ranga čelika i proizvoda od čelika. Do decembra `Mital` je bez velikih posljedica mogao u okviru opšte odobrene kvote da izvozi čelik”, naveo je Šarović.

Evropska unija ograničiće uvoz čelika u zemlje članice bloka, nakon što su vlade zemalja članica danas podržale zaštitne mjere u vezi sa njegovim uvozom.

Iz Evropske komisije saopšteno je da su članice EU podržale plan da se uvedu zaštitne i definitivne mjere koje će početkom februara stupiti na snagu.

To znači da će sav uvezeni čelik da podliježe efektivnom ograničenju do jula 2021. godine.

(RTVSlon/BiznisInfo)