Šarović sa novim kineskim ambasadorom: Ekonomska saradnja u porastu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i novoimenovani ambasador Kine u BiH Ji Ping ocijenili su da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje u porastu i da taj trend treba da bude nastavljen.

Sagovornici su se saglasili da je važno da uspješna saradnja bude nastavljena i u ovoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj, te gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i u okviru globalnog projekta ”Jedan pojas, jedan put” i saradnje ”16 plus jedan”.

”Trgovinska saradnja sa Kinom dostigla je 700 miliona eura, što je porast od 100 odsto u odnosu na prethodni period, a to je za malu zemlju, kakva je BiH, značajan uspjeh”, istakao je Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom.

On je podsjetio da su u proteklom periodu dvije zemlje potpisale važne sporazume za unaprjeđenje ekonomije – u oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a BiH je prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu.

Konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano unaprjeđuju u svim oblastima i da se očekuje da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine BiH posjetiti oko 100.000 kineskih građana.

Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti i ulaže u BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.