Šarović: Za sada nema ukidanja kosovskih taksi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je jučer da nema pomaka u razgovoru sa predstavnicima Kosova o ukidanju taksi od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

On je precizirao da pregovarači iz Prištine insistiraju na tome da BiH prihvati neka od dokumenata  Kosova, prije svega vozačke i saobraćajne dozvole, jer je “to smetnja potpuno zagarantovanoj slobodi kretanja prema CEFTA sporazumu”.

“Suštinski se nismo pomakli kada su u pitanju takse i naš stav je kristalno jasan – one imaju politički karakter i nisu utemeljene na CEFTA sporazumu, zbog čega tražimo od kosovske strane da ih ukinu”, izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

On kaže da je riječ više o političkom pitanju i da je na potezu Priština.

Prema njegovim riječima, na posljednjim pregovorima delegacija Kosova tražila je od BiH da bude riješeno pitanje viza, te protoka ljudi i robe, pišu Nezavisne novine.

“Nismo imali mandat da govorimo o ukidanju viza ili viznoj liberalizaciji, ali i o pospješivanju i lakšoj komunikaciji svakako jesmo razgovarali”, naveo je Šarović.

Krajem novembra vlasti Kosova uvele su taksu od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije, uz obrazloženje da žele jačati domaću proizvodnju i ekonomiju.