23 C
Tuzla
24.07.2024.

Sastanak ministara zdravstva – Jačanje regionalnog odgovora na Covid-19

Pandemija koronavirusa odnijela je hiljade života i dovela zdravstveni sistem pod ogroman pritisak. Nakon rigorozne blokade, sve zemlje se bore za obnavljanje socijalno-ekonomskih aktivnosti i život po ”novoj normali”.

Međutim, postepeno ukidanje mjera pokazalo je da pandemija još uvijek nije gotova. To je dovelo do povećanja broja novih slučajeva infekcije koronavirusom i stalnog pritiska na zdravstvene sisteme.

U tu svrhu, danas je održan online sastanak ministara zdravstva, koji su organizirale Bugarska i Republika Sjeverna Makedonija uime inicijative za uspostavljanje političke platforme u državama zapadnog Balkana, a u okviru dopredsjedavanja Berlinskog procesa sastanak je otvorio ministar zdravstva Republike Sjeverne Makedonije Venko Filipche.

Na sastanku su, osim Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, prezentirana iskustva i inicijative tokom pandemije Covid -19 oboljenja iz Albanije, Bugarske, Republike Hrvatske, Italije, Kosova i Poljske.

Na sastanku su učestvovali i Izabel de la Mate, glavni savjetnik u DG SANTE za zdravstvo i upravljanje krizama, Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr. Hans Kluge i predstavnica Instituta Robert Koch Johanna Hanefeld – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je tokom proteklih mjeseci regija zapadnog Balkana, uz blisku koordinaciju sa EU, otvorila kanale za komunikaciju i saradnju s ciljem borbe protiv virusa i ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica pandemije.

Stalno praćenje i spremnost za prilagođavanje i ponovno uvođenje novih mjera, pokazali su se od suštinske važnosti. Pored toga, smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, naučne i medicinske ekspertize su neophodne u stvaranju mjera ograničavanja radi zaštite stanovništva i ograničavanja daljeg širenja pandemije.

Zajednička inicijativa u okviru kopredsjedavanja Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije Berlinskim procesom 2020., namjerava da angažira svoju dobro uspostavljenu političku platformu za regionalnu suradnju u državama zapadnog Balkana, kako bi dalje ojačalo koordinaciju i komunikaciju u bavljenju zdravstvenim aspektima pandemije.

Na kraju sastanka, usvojeni su zajednički zaključci u okviru Berlinskog procesa na sastanku ministara zdravlja „Jačanje regionalnog odgovora na COVID – 19 u oblasti zdravstva“ – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vezane vijesti

TUZLA