Sastanak ministra Mektića sa delegacijom USK: Pripreme za upravljanje migracijama u narednom periodu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa delegacijom Unsko-sanskog kantona, u kojoj su bili premijer USK Mustafa Ružnić, predsjedavajući Skupštine Agan Bunić, ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, policijski komesar Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i razgovarao o trenutnoj migrantskoj situaciji te planovima i pripremama za upravljanje migracijama u narednom periodu.

Trenutna situacija je ocijenjena zadovoljavajućom, jer su svi migranti, njih oko 3.000, smješteni u privremene prihvatne centre u Sedri, Biri, Đačkom domu i Miralu. Ministar Mektić je naveo da će uskoro biti riješen status ovih centara i upravljanje preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH, a jedan od prioriteta je unaprijeđenje sigurnosti unutar ovih objekata, ograničavanjem izlazaka mimo utvrđenih termina  i izmještanje u Imigracioni centar počinilaca težih krivičnih djela.

Također, delegacija USK je insistirala da se ograniči broj migranata na području USK u skladu sa smještajniom kapaciteteima ova četiri centra, zbog održavanja sigurnosti ali i funkcionisanja ovog kantona.

Tokom sastanka, ministar Mektić i članovi delegacije USK izrazili su nezadovoljstvo zbog nesaradnje i izostanka koordinacije kod određivanja prioriteta od strane pojedinih međunarodnih organizacija koje su u ime BiH dobili novac iz fondova EU za zbrinjavanje migranata.

Ministar Mektić je podržao zahtjev za tehničko opremanje MUP-a USK iz fondova EU, te podršku zdravstvenim ustanovama i školama u USK koje su dodatno finansijski opterećene zbog povećanog broja migranata u ovom kantonu.

Također, predstavnici USK su ukazali da postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH i ilegalno prebacuju migranate na teritoriju naše države, pa čak i neke osobe koje je zaustavila policija Slovenije. Ministarstvo sigurnosti BiH će diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske sa ovim navodima i zahtjevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i zaustavi ovakvo nezakonito djelovanje.