Sastanak predstavnika Tužiteljstva BiH sa predstavnicima Izborne posmatračke misije OSCE-a

Sastanak predstavnika Tužiteljstva BiH sa predstavnicima Izborne posmatračke misije OSCE-a

Objavio: -

Vršilac dužnosti Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sastala se sa predstavnicom Izborne posmatračke misije OSCE-a, kako bi pratila predstojeće izbore u BiH.

Središnje teme sastanka odnosile su se na predstojeće izbore, te poštivanje zakonske regulative i propisa koji reguliraju izborni proces.

Sa predstavnicom Izborne posmatračke misije-OSCE, Elissavet Karagiannidou, Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR) ,vršilac dužnosti glavnog tužitelja razgovarala je o predstojećem izbornom procesu u BiH, koji će ova misija OSCE-a pratiti u okviru poštivanja demokratskih standarda OSCE-a i BiH zakonodavstva u segmentima pravnog okvira, rada izborne administracije, finansiranja kampanje, medijskog izvještavanja i predizborne kampanje.

Predstavnica OSCE-a imala je predgled rada Tužiteljstva BiH, koje u okviru svojih zakonskih nadležnosti, zaduženo i za procesuiranje kaznenih djela koja se odnose na narušavanje izbornog procesa. U okviru svojih nadležnosti, zajedno sa agencijama za provođenje zakona, pratit će zakonitost cijelog procesa, te sankcionirati i procesuirati svako kršenje zakona vezano za izborni proces.

Sudionici sastanka složili su se da institucije BiH, kao i relevantne institucije međunarodne zajednice, moraju uložiti zajedničke napore, kako bi se u potpunosti osigurala zakonitost, vladavina prava i zaštita sigurnosti izbornog procesa za predstojeće izbore u Bosni I Hercegovini.