7.8 C
Tuzla
28.11.2023.

Sastanak rukovodstva GPBiH s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i predstavnikom EUFOR-a u Zvorniku

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj u Zvorniku, u sjedištu Postrojbe granične policije Zvornik, danas (23.9.2020.) su se sastali ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i  zapovjednik EUFOR-a u BiH general-bojnik Reinhard Trischak. Sastanku su nazočili i zamjenik ravnatelja Fahrudin Halač, pomoćnik ravnatelja za organizaciju i operacije Dragan Kulić, zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović, zapovjednik Postrojbe Granične policije Zvornik Muamer Fazlagić i načelnik Terenskog ureda Istok Senad Lizde.

 

Na sastanku su razgovarali o migrantskoj krizi i mjerama koje poduzima Granična policija BiH kako bi se spriječili nezakoniti prelasci državne granice. Od samog početka migrantske krize, Zvornik je najizloženiji pritisku migranata, koji svakodnevno pokušavaju iz smjera Srbije nezakonito prijeći državnu granicu. Ravnatelj Zoran Galić je rekao da  Granična policija BiH iscrpljuje postojeće materijalno-tehničke i kadrovske kapacitete te da je nužna suradnja svih razina vlasti kako bi se učinkovitije kontrolirala državna granica. „S obzirom na nedostatak kapaciteta, Granična policija preraspoređuje postojeće kapacitete na dijelove državne granice gdje je najveći migracijski pritisak. Nama je potrebna suradnja svih razina vlasti, kao i međunarodnih organizacija, i ako već država ne može osigurati određena sredstva, bilo bi dobro da se ide preko Frontexa, koji nudi razne mogućnosti i obuku za naše policijske službenike, tako bismo zasigurno bili funkcionalniji i spremniji odgovoriti na migracijsko pitanje“, rekao je ravnatelj Galić.

 

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić iskazao je podršku Graničnoj policiji te važnost unaprjeđenja suradnje, kako bi se, prije svega, kadrovski ojačala Granična policija BiH, na kojoj je najveći teret migrantske krize.

 

Vezane vijesti

TUZLA