Sastanak vatrogasaca FBiH: Unaprijediti vatrogastvo u ovom dijelu BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika profesionalnih vatrogasnih jednica iz Federacije BiH kako bi se zaustavilo donošenje uredbi i izmjena zakona o požara kojima se degradiraju vatrogasci, te kako bi svi vatrogasci u FBiH imali iste uslove i isti radnopravni status.

Sastanak, koji je održan u prostorijama KUZC PVJ stanice Centar Sarajevo, inicirali su predsjednik Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Čukle i predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja, a s ciljem unapređenja vatrogastva u FBiH.

Također na sastanku se razgovaralo o nepravalnostima izmjena Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH, kao i podzakonskim propisima koji nisu usklađeni sa radom i potrebama profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jednica FBiH.

Na sastanku su se svi učesnici složili da je Uredba o uniformama i nazivima funkcija i funkcionalnim oznakama u profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama, ovlaštenja starješina tih jedinica, zaštitnoj i radnoj odjeći i opremi vatrogasaca, a koju je izradila FUZC FBiH neprihvatiljiva, te je treba povući iz dalje procedure i pristupiti izradi nove urede u kojoj bi učestvovali predstavnici profesionalnih vatrogasnih jedinica FBiH.

Dogovoreno je da se pristupi stvaranju Udruženja profesionalnih vatrogasaca FBiH kao i reorganizaciji Vatrogasnog saveza FBiH, a sve s ciljem kako bi se unaprijedilo vatrogastvo u FBiH i skrenula pažnja FUCZ prilikom donošenja zakonskih i podzakonskih akata iz ove oblasti.

Sljedeći sastanak, na kojem će biti održana osnivačka skupština Udruženja profesionalnih vatrogasaca FBiH, planiran je u februaru ove godine.