Sastav nove Vlade TK bit će poznat već naredne sedmice?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon što je 12. jula odblokiran proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu, danas su građani Tuzlanskog kantona u izvršnoj vlasti dobili i mandatara za sastav nove Vlade. U skladu sa zakonskom procedurom, i činjenicom da skupštinska većina pripada Stranci demokratske akcije, ona je i dostavila ime kandidata čiji je prijedlog jednoglasno i usvojen, istakao je danas predsjednik Skupštine Tk Žarko Vujović.

“Mogu da obećam da ćemo u vrlo skoro vrijeme nastojati da oformimo Vladu u punom sastavu i da ćemo početi da radimo. Vi ste vidjeli nažalost zadnjih osam mjeseci bilo je puno pokušaja, ali nadam se da ćemo konačno završiti I odmah ćemo sa radom.”, kazao je Denijal Tulumović, mandatar za sastav Vlade TK.

Većinu u Skupštini čini SDA sa devet zastupnika u koaliciji sa jednim članom iz PDA, tri iz DF-a te po dva iz SBB-a i Stranke za BiH. Ovoj koaliciji priključila su se i dva člana SDP-a za koje je nakon toga iz Povjereništva KO SDP-a TK upućen prijedlog vrhu stranke za isključenje. Pojedini klubovi već danas bi trebalo da dostave imena kandidata za ministarstva za sastav nove Vlade TK, a cijela procedura oko formiranja trebala bi biti završena u narednih sedam dana. Kada je u pitanju raspodjela ministarstava između stranaka, četiri ministra bit će predložena iz SDA, dok će ostali politički subjekti u formiranju Vlade sudjelovati sa po dva ministra.

“Svaki od ministara će imati svoje zadatke i u budućnosti će trebati da obavlja svoje zadatke, a ja kao premijer sporstkim žargonom rečeno, ja ću biti jedan od koordinatora i jedan od ljudi koji će rukovoditi tim timom. Koliko će taj tim dobar da bude o tome će ovisiti i rezultati.”, istakao je Denijal Tulumović, mandatar za sastav Vlade TK.

Mandatar tvrdi da je njegovo polazište i prioritet u radu razvoj privrede u Tuzlanskom kantonu. Razvojem privrede, dodao je, otvara se mogućnost za dodatna izdvajanja za zaštitu boračke populacije, ali i osoba koji ne ostvaruju prava na bilo kakav vid socijalne zaštite.

“Mi ukoliko nemamo dobru privredu, nemamo ni zdravstvo, ni socijalnu zaštitu ni školstvo, nemamo mi ništa.”, kazao je Tulumović.

Praksa je pokazala da nakon Općih izbora, sastavljanjem Vlade, idu i raspodjele funkcija u institucijama. Još uvijek, kako tvrdi Tulumović, nije poznato ko će biti na rukovodećim pozicijama u institucijama u Tuzlanskom kantonu.