Šatorović: Očekuje se da obrazovanje bude jedan od prioriteta svake vlasti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Polusatni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH protekao je bez problema, a istaknuta je solidarnost i podrška kolegama s područja Unsko-sanskog kantona i njihovim zahtjevima.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Selvedin Šatorović za Fenu je kazao i to da je tokom tog štrajka apelirano na Vladu USK da što prije prihvati zahtjeve zbog kojih su, kako kaže, kolege u štrajku.

– Očekuje se da će obrazovanje biti jedan od prioriteta svake vlasti, samim tim i nosioca vlasti u USK. Kao rezultat štrajka upozorenja na nivou Federacije BiH, već su otpočeli pregovori Vlade USK i pregovaračkih timova Sindikata – kazao je.

Nadaju se, kaže Šatorović, pozitivnom ishodu tih pregovora. Dodaje da će se, ako kolege iz USK ne riješe problem, razmisliti o donošenju odluke o generalnom štrajku na nivou cijele Federacije BiH.

– Imajući u vidu da prosvjetni radnici generalno nisu adekvatno plaćeni i da su na nivo tek malo iznad prosječne plaće u FBiH, može se reći da stanje nije zadovoljavajuće. Ipak, najteža situacija je na području USK, apeliramo da to bude što prije razriješeno – naglasio je.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održali su generalni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH u periodu od 10.30 do 11 sati. To je znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona, koji su od 2. septembra u Generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici koja je definirana i usvojena u septembru 2018. godine, te neravnopravnog statusa sa ostalim radnicima koji primaju platu iz budžeta USK.

IZVOR: RTV SLON/FENA