Šatorović pred početak školske godine upozorio na status prosvjetnih radnika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBIH) Selvedin Šatorović uime rukovodstva i članova SSSBiH svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i višim školama, učenicima, studentima i njihovim roditeljima zaželio je sretan i uspješan početak školske 2019/2020. godine.

– Vjerujemo da će biti ispunjena brojnim zajedničkim uspjesima nastavnika i njihovih učenika. Početak nove školske godine prilika je da ponovo ukažemo na teško stanje u obrazovanju u našoj zemlji. Nažalost, i danas će naša djeca ući u škole u kojima ih zidovi dijele po nacionalnoj pripadnosti, zabranjeno će im biti izučavanje maternjeg jezika, a nastavnici će i ove godine svojim novcem kupovati materijal za rad – naveo je Šatorović.

Podsjetio je da danas plate učitelja nisu jednake na cijeloj teritoriji države iako rade isti posao, a zapošljavanje je još uvijek prekriveno sjenkom nepotizma i korupcije.

– Svakodnevnica je to u kojoj naši članovi obavljaju jedan od najčasnijih poslova na svijetu. A rade ga časno i ponosno, žrtvujući često i svoje slobodno vrijeme, praznike, vikende kako bi se što bolje pripremili i kako bi svojim učenicima prenijeli maksimum znanja – rekao je Šatorović.

Pozvao je sve nadležne da, u skladu sa svojim ingerencijama, učine sve što je neophodno da navedeni problemi budu prevaziđeni i da počnemo obrazovanje posmatrati i tretirati kao jednu od najvažnijih društvenih oblasti, kao što to čine najrazvijenije države u svijetu.

– Također, posebnu podršku upućujemo kolegicama i kolegama u Unsko-sanskom kantonu koje su, nažalost, primorane da svoja prava traže štrajkom zbog kojeg za njih ova školaska godina neće početi 2. septembra. Vjerujemo da će konačno prestati diskriminacija zaposlenih u obrazovanju u različitim kantonima i da ćemo konačno doći do usklađivanja primanja svih zaposlenih u ovoj oblasti – istakao je Šatorović, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.