Sattler: Postignuti važni dogovori za daljnje mjere i odgovore

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler poručio je da su danas postignuti važni dogovori za daljnje mjere i odgovore u socioekonomskom dijelu prilika, a u vezi sa borbom protiv koronavirusa.

Sattler je bio domaćin sastanka, zajedno sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, na kojem je postignut dogovor o aranžmanu od 330 miliona eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom u BiH.

Naglasio je da vanredna vremena zahtijevaju vanredna rješenja. Istakao je da je BiH do sada pružala adekvatan odgovor u borbi protiv koronavirusa.

– Danas nastavljamo sa adekvatnim rješenjima. Važno je da su lideri političkih stranaka danas bili u prilici da postignu saglasnost. Ne govorim samo o kreditnom aranžmanu sa MMF-om nego i značajnim sredstvima koja će osigurati Evropska unije kroz makro finansijsku pomoć – istakao je Sattler.

Naveo je da se i u narednim danima treba nastaviti u zajedničkom i usaglašenom djelovanju.

Na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s predstavnicima Delegacije Evrospke unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, postignut je dogovor o raspodjeli sredstava od MMF-a.

Kako je rečeno nakon sastanka, 330 milione eura kredita će se dijeliti na postotke, 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

Unutar Federacije nastavit će se dogovor o distribuciji jer, kako je rečeno, kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kad je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada, odnoso ljudi koji će ostati bez posla.

IZVOR: RTV SLON/FENA