Sattler: Ubrzano raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su sa šefom Delegacije i specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom o nastavku procesa evropskih integracija BiH.

Ističući značaj uloge institucija, a posebno PSBiH, u procesu evropskih integracija BiH, ambasador Sattler apelovao je na državne parlamentarce da u narednom periodu ubrzano rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, saopćeno je iz Parlamenta BiH.

Ambasador Sattler posebno je istakao nekoliko pitanja, za koja je ocijenio da ih je moguće riješiti za kratko vrijeme i na taj način poslati značajnu poruku iz BiH prema zvaničnom Briselu.

Kako se navodi u saopćenju, među tim prioritetima šef Delegacije i specijalni izaslanik EU u BiH naveo je donošenje izmjena Izbornog zakona BiH koji bi omogućili održavanje izbora u Gradu Mostaru; formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) kao zajedničkog parlamentarnog tijela PSBiH i Evropskog parlamenta, te usvajanje poslovnika o radu POSP-a; usvajanje Zakona o sukobu interesa; usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama, te usvajanje izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Ambasador Sattler ponovio je da BiH, kao i sve ostale zemlje regiona Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu, koja će, kako je rekao, ukoliko bude napretka u ispunjavanju prioriteta, biti potvrđena sticanjem kandidatskog statusa i otvaranjem pregovora o članstvu BiH u EU.

Tokom sastanka članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH zahvalili su se ambasadoru Sattleru na velikoj pomoći koju je EU pružila BiH u borbi protiv posljedica pandemije virusa korona, kao i na konstruktivnoj ulozi koju su ambasador Sattler i EU imali u vezi sa rješavanjem pitanja održavanja izbora u Gradu Mostaru nakon punih 12 godina.

Naglasili su da postoji usvojen precizan Akcioni plan za realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, od kojih se, kako je rečeno, neki od ključnih prioriteta mogu realizovati najdalje do kraja septembra ili sredine oktobra ove godine.

S tim u vezi, parlamentarci su se posebno osvrnuli na formiranje POSP-a, naglasivši da bi rješenje za to pitanje moglo biti dogovoreno već do kraja ove sedmice.

Amabasador Sattler informisao je državne parlamentarce i o drugoj fazi pomoći EU nakon pandemije virusa korona, u kojoj će za oporavak privrede BiH biti obezbijeđeno 70 miliona eura.

Ističući i činjenicu da je EU bila u situaciji da prvi put, sa 20 miliona eura, direktno pomogne i poljoprivredi BiH, Sattler je naglasio da EU, uz usvajanje odgovarajućih strateških dokumenata, može obezbijediti značajnu pomoć sektoru turizma, kao grani privrede koja u BiH ima ogroman razvojni potencijal.