12.6 C
Tuzla
02.10.2022.

Savez logoraša pozdravlja usvajanje inicijative za donošenje zakona o zaštiti žrtava ratne torture

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini pozdravlja usvajanje inicijative za donošenje zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te izražava očekivanje da će se pristupiti promptno njenoj realizaciji.

– Nakon niza razgovora predstavnika Saveza logoraša u BiH s parlamentarnim zastupnicima svih nivoa, sastanaka sa osobljem ambasada, Delegacije EU u BiH, UN-a, sudskih i tužilačkih tijela, državnih institucija, te sastanka sa premijerom i ministrima Vlade FBiH početkom ove sedmice, uspjeli smo da zajedno, ostvarimo još jedan bitan korak, a to je usvajanje inicijative za donošenje zakona o zaštiti žrtava ratne torture – navodi Savez logoraša u BiH u saopćenju za javnost.

Iz Saveza izražavaju zahvalnost premijeru Novaliću, te ministrima Drljači, Joziću i v.d.Terzi povodom ispunjenja obećanja da će usvajanje ovog zakona biti jedan od prioriteta rada Vlade u narednim mjescima.

– U Savezu logoraša u BiH se, također, najiskrenije nadamo i potrudit ćemo se, da u narednom periodu poslanici u federalnom parlamentu, u skladu sa ranije prikupljenih 54 potpisa na peticiju za isti zakon, u odgovarajućem momentu, barem u istom obimu, podrže i njegovo konačno usvajanje i implementaciju – navodi se u saopćenju.

Istovremeno, iz Saveza pozivaju medije da vlastitim djelovanjem u narednom periodu podstiču konačno rješavanje ovog problema, te podrže nastojanja na donošenju spomenutog zakona.

POSLJEDNJE DODANO