5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Savez logoraša u BiH o kandidatskom statusu za EU: “Bezrezervno smo opredijeljeni za istinu i pravdu”

Nakon prijema informacije da je Delegacija Europske komisije preporučila status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu, uz ispunjenje osam uslova, iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem su istakli da je Savez od svog osnivanja 1996. godine, a nakon okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, bezrezervno opredjeljen u borbi za univerzalnu istinu i pravdu na prostorima balkanske regije.

– Od naših početaka, pa sve do današnjih dana, istrajavamo u borbi protiv svih oblika torture i nejednakog tretmana svih ljudi na svijetu, bez obzira na njihovo ime, prezime, boju kože, religiju, mjesto gdje su rođeni i sl., te se zalažemo za institucionalno prepoznavanje i reguliranje statusa logoraša/žrtava ratne torture. Najiskrenije se borimo i ostvarujemo rezultate s ciljem jednakog tretmana svakog pojedinca, jednakih ljudskih prava i sloboda koje svaki čovjek stiče svojim rođenjem i koja su, u istinski demokratskim društvima, neotuđiva – saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Vezano za postavljene uslove za kandidatski status Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a obzirom da je jedan od uslova (uslov broj šest), “osiguranje zabrane torture i kreiranje nacionalnog mehanizma za preveciju torture u Bosni i Hercegovini”, iz Saveza logoraša u BiH su napomenuli da su sa svoje pozicije u tom smislu, već realiziralo značajan posao, ali da im onaj najznačajniji dio posla tek predstoji.

– Naime, na sastanku krajem augusta sa predstavnicima Vlade Federacije BiH: premijerom Fadilom Novalićem, ministrom Veskom Drljačom, v.d. ministra Mirzom Terzom i saradnicima ministra Mate Jozića, razmatrali smo, od Saveza ranije podnesenu inicijativu za usvajanje Zakona o zaštiti žrtava ratne torture FBiH, koja je, od naših sagovornika ocijenjena potpuno opravdanom. Shodno tome, Vlada Federacije BiH je, na prvoj narednoj, a svojoj 329. sjednici održanoj 1. septembra ove godine u Sarajevu, usvojila informaciju Federalnog ministarstva pravde o ovoj inicijativi, te zadužila isto ministarstvo da o tome upozna sve kantone i zatraži njihovo očitovanje, te ih pozove ih da delegiraju svoje predstavnike u interresornu radnu grupu, koja će raditi na pripremi Nacrta Zakona o zaštiti žrtava ratne torture Federacije BiH – navodi se u saopćenju.

Savez logoraša u BiH će, ovu već pokrenutu proceduru, čiji ćemo biti aktivni sudionici do samog kraja, odnosno do konačnog usvajanje zakonskog rješenja za logoraše/žrtve ratne torture, pomno pratiti, i učinićemo sve da se ona uspješno okonča, a da logoraši/žrtve ratne torture, konačno, nakon dugih 26 godina, dobiju zasluženo mjesto u našem društvu.

Ne sumnjamo da ćemo, u tom smislu, zavrijediti podršku svih relevantnih institucija, organizacija i pojedinaca, te iskreno vjerujemo u konačno zakonsko reguliranje statusa logoraša/žrtava ratne torture, poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

POSLJEDNJE DODANO