Savez općina i gradova FBiH traži pomoć viših nivoa vlasti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine apelirao je na Vijeće ministara i Vladu Federacije BiH da pruže financijsku i materijalnu pomoć lokalnim zajednicama kako bi mogli adekvatno i primjereno djelovati u borbi protiv širenja koronavirusa (covid-19).

“Općine i gradovi, kao razina vlasti koja je najbliži građanima, preuzeli su značajan dio obaveza koje se odnose na prevenciju i suzbijanje koronavirusa. Mjere koje provode po nalogu Federalnog stožera civilne zaštite i kantonalnih stožera, kao i dodatne mjere koje poduzimaju, predstavljaju značajno financijsko opterećenje za jedinice lokalne samouprave radi čega im je potrebna dodatna pomoć viših razina vlasti”, priopćili su iz Saveza općina i gradova FBiH.

Savez je od mjerodavnih ministarstava u FBiH zatražio upute i pojašnjenje koje se odnose na rad zaposlenika općinskih i gradskih organa uprave u novonastalim izvanrednim okolnostima vezanim za proglašenje stanja nesreće.

U priopćenju se navodi da su na lokalnoj razini formirani općinski i gradski krizni stožeri koji svaki dan izvještavaju svoje građane o poduzetim aktivnostima i preporukama putem svojih web stranica, društvenih mreža, tv i radio kanala i na druge načine, a sve kako bi informacije u realnom vremenu došle do svih građana.

Također, izdvajaju se sredstva za pomoć ugroženim građanima, osiguravaju se prehrambeno-higijenski paketi, a neke općine i gradovi izdvajaju sredstva i za proljetnu sjetvu.

Također se uspostavljaju izolatoriji za slučaj širenja epidemije, osigurava se medicinska oprema zdravstvenim radnicima, sačinjeni su telefonski imenici najvažnijih kontakt telefona na web stranicama općina i gradova, kako bi građanima bili na usluzi ukoliko imaju zahtjeva ili im je potrebna pomoć.

Uključena su i komunalna poduzeća za pojačano čišćenje javnih površina, kao i mnoge druge preventivne mjere koje će spriječiti širenje covid-19 i pomoći građanima u ovom teškom periodu, stoji na kraju priopćenja Saveza općina i gradova FBiH.