15 C
Tuzla
25.09.2022.

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH uputio otvoreno pismo visokom predstavniku

Povodom napisa u pojedinim medijima da će OHR nametnuti izborni zakon u BiH po mjeri HDZ-a, Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

 

“Prema navodima inostranih i domaćih medija, SAD i Velika Britanija pod pritiskom Hrvatske su zatražile od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi Bonske ovlasti kako bi promijenio Izborni zakon u BiH, a u skladu sa željama ultranacionalističkih snaga u BiH, prvenstveno HDZ-a. Iako je pitanje Izbornog zakona bilo predmet neuspješnih pregovora između političkih stranaka, vidimo da se ne odustaje od zacrtanih ciljeva po svaku cijenu. Nažalost, ne bi bilo prvi put da Evropa, koja se zaklinje u demokratiju i vladavinu prava, popusti pred pritiskom agresivnih nacionalista. Nesposobnost i neodlučnost Evrope da spriječi i zaustavi rat u BiH, te njena nesposobnost da zaustavi sve agresivnije nastupe nacionalizma i fašizma u zemljama EU su trebale da budu gorko naučene lekcije. Međunarodna zajednica je već nagradila počinioce genocida, tako što im je omogućila da vladaju nad 49 posto Bosne i Hercegovine. Napravila je političko-pravni okvir našoj zemlji, kroz Deytonski mirovni NE/sporazum, kakav ne postoji nigdje u svijetu i koji je skoro pa nemoguć za funkcionisanje. Godinama gledamo kako se agresivni i vulgarno primitivni nacionalisti (Dodik) ismijavaju sa Evropom i svjetskim poretkom, kakao se ultranacionalisti (Čović) tobože pozivaju na evropske vrijednosti nudeći rigidne koncepte etnonacionalizma i mržnje kao sjeme za buduće konflikte”, navodi se u otovrenom pismu Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine.

Savez RVI navodi da je uprkos svima njima, Bosna je preživjela i da će opet preživjeti. Poručuje Evropi da će u slučaju odustajanja od osnovnih principa civilizacije zarad trenutnog konformizma, to debelo koštati sve evropske zemlje i izvjesno dovesti do kraha civilizacije te da se stalnim popuštanjem ultranacionalistima dobro ojačale nacionalističke snage u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Austriji, a da se o zemljama Balkana i ne govori. Ponovo se sanjaju velikodržavni snovi, mašta o obnavljanju raznih imperija i prekrajanju granica, priča o nepravdama nanesenim narodima, zveckanja oružja. Ako se ovako nastavi, katastrofa ogromnih razmjera je neizbježna.

“Zato Vas, visoki predstavniče, pozivamo da nikada i ni pod čijim pritiskom ne popuštate agresivnom nacionalizmu, već da podržavate razvoj građanske demokratije u BiH. Samo tako će svi građani i svi narodi u BiH biti sretni. Kao dokaz tome navodimo da je svojim konceptom ultra nacionalizam, koji je na vlasti i upravlja procesima već 30 godina u BiH donio samo smrt, razaranje i destrukciju društva. Uprkos svemu, oni i dalje tvrde da je to put kojim trebamo ići, a vi im u tome pomažete, ne čineći ništa ili ako činite pogrešne stvari”

Savez RVI stoga od Schmidta traži, insistira i na vrijeme upozorava da ne donosi nikakve odluke, koje bi išle u korist etničkom, nacionalističkom principu, na štetu građanskog.

“Ukoliko ne uvažite zahtjev gađana bit ćete suodgovorni za sve posljedice, a mi građani, koji smo nosioci suvereniteta države Bosne i Hercegovine, branit ćemo pravedne vrijednosti po svaku cijenu.

“Ako međunarordna zajednica i vi lično niste izvukli pouku iz Srebrenice, Prijedora, Foče, Višegrada, Ahmića i sl., budite sigurni, da mi jesmo, do sudnjeg dana”, navodi se u otvorenom pismi Saveza RVI.

POSLJEDNJE DODANO