20 C
Tuzla
15.07.2024.

 Savez RVI TK: Povećanje naknada za tuđu njegu i pomoć dovodi do još većih podjela među RVI

Krajem prošle godine,  Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je na sjednici izmjene federalnog Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica kojim se nalaže povećanje naknada za tuđu njegu i pomoć ratnim vojnim invalidima kojima je u svakodnevnom životu, njega druge osobe neophodna. Ovim zakonom predloženo je da korisnicima RVI  prve grupe sa stopostotnim invaliditetom naknade budu povećane za 200 posto, za drugu grupu za 140 posto, a za treću grupu za 100 posto.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu potrebno je da ga usvoji Dom naroda, međutim sa izmjenama ovog Zakona se ne slažu iz Saveza RVI TK i stava su da ovim Zakonom vladajuća struktura dijeli već dovoljno podjeljenju boračku populaciju.

„Ponovo nas pokušavaju podijeliti na razne stepene invalidnosti, na invalide amputirce, invalide koji su slijepi. Otprilike društvu je bitno da nas podijeli kako bi lakše mogli manipulisati sa tom kategorijom. M nismo za  takve stvari. Mi smo za jedinstven zakon, za zakon kakav smo imali, a nismo protiv sredstava koja oni potražuju „ rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK

Kako ističu iz Saveza, prije 20 godina, na uštrb određenih kategorija, izborili su se da kategorija RVI sa stopostotnim invaliditetom bude koliko toliko zbrinuta. Međutim, treba brinuti i o drugim kategorijama  RVI i boračke populacije, ističe Hasanović.

„Primanja koja su oni predložili nama nisu upitna, upitno je samo što nas dijele jedne od drugih.  Neka neko proicjeni koliko je potrebno jednom čovjeku u takvom stanju kakvom jeste  ali da se ne izostavi ni onaj koji mu pomaže. Čak smo jedno vrijeme tražili da njihove supruge budu kategorisane kao zaposleni radnici i da se za supruge plaćaju doprinosi . „ dodao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Kako bi sve kategorije doveli u ravnopravan položaj u posljednje dvije godine Savez RVI TK u koordinaciji sa svim boračkim organizacijama i Koordinacijom boračkih saveza i organizacija FBiH, a zajedno sa porodicama šehida i dobitnika najvećih ratnih priznanja radi na izradi Zakona o osnovnim pravim boraca koji će se uskoro naći pred Federalnim parlamentom.

“Brzo će se na Federalnom parlamentu  naći Zakon o osnovnim  pravima boraca, Zakon gdje su uključene porodice šehida, RVI, dobitnika najvećih ratnih priznanja kako bismo vidjeli d gdje, kako i na koji način ljudima koji imaju od 50 KM do 100 KM primanja kako njihov standard podići i doći do povećanja“ naglašava Hasanović.

Član Zakona koji bi se trebao uskoro naći pred Federalnim parlamentom jeste i taj da obračunska osnovica za naknadu svake kategorije bude ista.

„Stav Saveza RVI TK i stav Saveza RVI BiH da obračunska osnovica ni za jednog invalida ne smije biti različita. Neka to bude i prosječna plata iz Federacije BiH iz prošle godine, ona mora biti ista i za invalida od 100 posto invalidnosti  i invalide od 20  posto a koliko će ko vući od prosječne plate  iz fbih to je sad stvar matematike i stvar novca kojim se raspolaže“ zaključuje Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK

Poseban problem predstavljaju one kategorije RVI sa 20 postotnim i  do 50 postotnog invaliditeta jer njihova primanja ne prelaze 100 KM. Pored toga, problem je to što u RVI ne postoje ljudi mlađi od 45 godina, koji zbog niskog stepena invalidnosti nemaju visoka primanja. A sa niskim primanjima, nemogućnosti zaposlenja ali i nedostatkom radnog staža njihova egzistencija je upitna. Upravo će ovaj Zakon o osnovnim pravima boračke populacije donijeti jedinstvena prava za sve kategorije boračke populacije, stav je Saveza RVI TK.

Vezane vijesti

TUZLA