Savez samostalnih sindikata BiH: Potrošačka korpa za juli iznosi 1.998 KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juli 2019. godine iznosi 1.998,61 KM i za 95,55 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec (dijagrami se nalaze na www.sssbih.com).

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

Prehrana – 43,37%

Stanovanje i komunalne usluge – 15,57%

Higijena i održavanje zdravlja – 5,65%

Obrazovanje i kultura – 6,0%

Odjeća i obuća – 15,01%

Prijevoz – 6,9%

Održavanje domaćinstva – 7,5%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam (8) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

Bitno je naglasiti da za juli u troškove obrazovanja i kulture nisu uračunati troškovi kupovine knjiga, pribora i materijala za školu, navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.