Savjet ljekara – Kako najlakše ukloniti krpelj sa tijela?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Sunčano vrijeme većini stanovništva donijelo je osmijeh na lice, nakon dugotrajnog kišnog perioda tokom proljeća. Međutim, ovakve vremenske prilike nose sa sobom i moguće probleme. Pored dehidracije, malaksalosti ili sunčanice kod hroničkih bolesnika i djece, ”vreli” dani donose još nepogodnosti za stanovništvo.

Ukoliko ste među onima koji se više vole rashladiti u debeloj hladovini na nekom izletištu, umjesto na jezerima, rijekama ili bazenima, prijeti vam opasnost od ugriza krpelja. No, ako ga na tijelu uočite na vrijeme i izvadite, neće doći do neželjenih posljedica za organizam.

”Nakon dolaska iz tog nekog prirodnog okruženja kući, prilikom tuširanja obavezan je samopregled, pregled djece i ukoliko se primijeti nikako ga ne čupati, pokušati izvaditi cijeli”, navodi Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Najbolji i najlakši način za uklanjanje krpelja je uz pomoć tečnog sapuna. Uz par kapljica ove tečnosti, na siguran način možete se riješiti problema. Potrebno je nanijeti tečni sapun na mjesto gdje je krpelj, direktno ili uz pomoć krpe, te masirati u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, nakon čega on sam izlazi vani. Ovo je u većini slučajeva uspješan metod uklanjanja tog insekta sa tijela.

”Oni se jako uspješno mogu izvaditi iz tijela, kompletan bez pinceta ili igala. Ukoliko nisu sigurni, bolje je da dođu, da se jave ljekaru nego da pokušavaju čupati da ostane dio, glavica najčešće pod kožom, onda je to rizik za komplikacije. Tako da ih ne treba mehanički čupati”, ističe dr. Kuluglija Memišević.

Jedan od najboljih načina zaštite od krpelja ako ste u prirodi je nošenje odgovarajuće odjeće i obuće, te nanošenje spreja i kreme na kožu prije polaska u prirodu.

Treba reći da krpelji, ukoliko se ne odstrane na vrijeme mogu prenijeti zarazne bolesti poput upalne bolesti centralnog nervnog sistema što se može odraziti kao obična upala ali i teška upala mozga. Također su prisutne bolesti koje mogu ličiti na gripu, ali izazivaju teške oblike bolesti sa smrtonosnim komplikacijama, kao i lajamska bolest – oboljenje koje je karakteristično po kožnoj promjeni na mjestu ugriza krpelja, a koja vremenom može izazvati teške upale srca i mozga. No, prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, posljednjih godina u Federaciji BiH ova bolest se javlja u manjem obimu.