Savjeti MZ Ljubače i Gornji Pasci: Ne želimo migrante na našem lokalitetu, bojimo se!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dok su se lokalna i kantonalna vlast u tuzlanskom kantonu međusobno optuživale za nerad, konstantno odbijajući prijedloge jedni drugih o mogućoj lokaciji na koju bi najbolje bilo smjestiti migrante koji prolaze kroz kanton, istovremeno pozivajući na odgovornost državni vrh i tražeći da Ministarstvo sigurnosti BIH riješi situaciju oko migranata u Tuzli, država je napokon reagovala i sama donijela odluku.

”Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Sarajevskog kantona. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda” – kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Iako Zvizdić nije precizirao o kojem objektu kasarne je riječ, u medijima se pojavila informacija da bi migranti mogli biti smješteni u Ljubačama, zbog čega su Savjet ove mjesne zajednice, ali i mjesne zajednice „Pasci“ danas održali vanrednu sjednicu, na kojoj su zauzeli zajednički stav povodom informacije o otvaranju kampa za migrante na području kantona.

“To više nije riječ protiv, to je vapaj da se takav migrantski centar kako smo pročitali iz medija radi u centru sela pored magistralnog puta i preko puta hotela sa pet zvjezdica, u industrijskoj zoni.. mi smatramo stanovništvo Ljubača i Pasaca i ostalih lokalnih sredina, to je ogorčeno na samu pomisao da taj kamp bude tu. Da se pogrešno ne shvatimo, mi nismo protiv rješenja za te ljude koji su u teškoj situaciji, mi smatramo da je jednostavno to trebalo biti na nekom lokalitetu koji nije kao ovaj” – naglasio je Dražen Vilušić, predsjednik Savjeta MZ Ljubače.

Istog mišljenja su i stanovnici MZ Pasci Gornji, koji se boje krajnjeg ishoda.


“Vjerujte da nas je ta informacija sve iznenadila, a protiv toga smo zbog ponašanja tih ljudi, vidimo njihova ponašanja, nisu nigdje dobrodošli, a pogotovo ovdje gdje su naseljene MZ Ljubače i Pasci. Pa bojimo se jendostavno se bojimo, boje se žena, djeca, to bi nam bila ugrožena sloboda kretanja” – istakao je Senaid Avdić, predsjednik Savjeta MZ Gornji Pasci.

Pored kasarni “Nesib Malkić” na Dubravama koju koriste Oružane snage BiH i kasarne „Husein kapetan Gradaščević“ koja je pretvorena u Kampus Univerziteta u Tuzli, na području Tuzlanskog kantona postoji još pet napuštenih vojnih objekata. Vladi Tuzlanskog kantona predata je kasarna “Par Selo” u Živinicama, dok je “Mirsad Fidahić” u tuzlanskom naselju Solina predata Kliničkom centru Univerziteta Tuzla. Kasarna “Masle” Kalesija privremeno je dodijeljena općini Kalesija, a Vlada FBiH još uvijek nije dodijelila na korištenje kasarne “Grabov potok” Tuzla i “Višća” Banovići.