Savremene metode liječenja iz oblasti endovaskularne neurohirurgije jedino u UKC – u Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Do prije nekoliko godina pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona ali i Federacije sa oboljenjima krvnih sudova na mozgu na liječenje i zahvate kada su u pitanju ova oboljenja morali su ići u inostranstvo, budući da proceduru nije bilo moguće uspješno uraditi u nekoj od klinika u našoj zemlji. No u posljednjih šest godina intervencije koje uključuju aneurizmu,  suženje krvnih sudova na vratu koje dovode do moždanog udara kao i određene urođene anomalije uspješno se liječe i tretiraju u Klinici za neurohirurgiju tuzlanskog kliničkog centra. No ono što izdvaja Klinički centar Tuzla od ostalih u regionu jeste i timski rad radiologa i neurohirurga.

„Naime vi obično imate situaciju da ili radiolog ili neurohirurg izvodi u svijetu ovakve procedure i onda se javlja jedna vrsta ne baš dobre konkurencije, pri čemu se metoda liječenja često ne bira prema stanju od kojeg pacijent boluje, nego prema onome čime ljekar raposlaže“, izjavio je doc.dr.med.sci. Mirza Moranjkić, šef Odjeljenja neurovaksularne hirurgije UKC –a Tuzla.  

U proteklih šest godina u Klinici za neurohirurgiju UKC –a Tuzla ovim metodama je podvrgnuto više od pet stotina pacijenata sa područja naše zemlje sa iznimno dobrim rezulttima. No, uprkos tome, ljekari kažu da veliki broj pacijenata nije upoznat sa informacijama o mogućnošću liječenja baš u Tuzli.

„Imali smo neke pacijente koji su išli u inozemstvo pa su vraćeni ovdje da se uradi takva procedura. Znači išli su zaobilaznim putem stotine i hiljade kilometara da bi bili vraćeni ovdje da se uradi jedna takva procedura“, kazao je dr. Moranjkić.

A osim hiljade kilometara, ovakve procedure u inostranstvu koštaju i desetine hiljada maraka. Zahvaljujući Federalnom fondu solidarnosti pacijenti sa područja ovog dijela BiH imaju u potpunosti plaćene troškove liječenja.

„Ovo je već šesta godina realizacije tog projekta sa ciljem da pacijenti ne idu u inostranstvo nego da svoje zdravstvene uslge mogu ostvariti ovdje- Mislim prije svega na naše odiguranike, a isto tako i pacijente iz vana koji mogu sebi priuštiti da plate takve usluge“, izjavio je prof. dr. med. sc. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla.

U UKC – u Tuzla ove vrste usluga pružaju se svakodnevno, a iako je riječ o izutetno skupim zahvatima oni su u Kliničkom centru u Tuzli jeftinije nekoliko puta nego u klinikama u inostranstvu zbog čega privlače i pacijente iz susjednih država ali i inostranstva.