11 C
Tuzla
07.07.2022.

Savremeno – umjetnička škola realizovala program stručne posjete Crnoj Gori

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je tokom prošle godine zadovoljila izuzetno težak kriterij i nakon selekcije dobila je priliku biti jedna od finalista programa međunarodne školske razmjene srednjoškolaca Zapadnog Balkana pod nazivom „SuperSchools“. Potvrda je to sistematičnog i predanog rada na primjeni inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju učenika u Tuzlanskom kantonu.

To je novopokrenuta šema školskih razmjena RYCO Superschools Western Balkans kao dijela višedonatorskog projekta kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regional Youth Cooperation Office (RYCO). Namjera programa je podržati procese izgradnje mira i pomirenja, interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih društvenih zajednica.

U periodu od 10.4 do 16.4.2022. godine Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je uz podršku Pozorišta mladih Tuzle, Turističke zajednice Grada Tuzla i Centra za kulturu Tuzla bila domaćin srednjoškolcima i profesorima Srednje stručne škole iz Bara, a u periodu od 30.5 – 5.6.2022. godine gostovala u Baru u Crnoj Gori.

U navedenom periodu u Baru je, za učenike i nastavno osoblje iz Tuzle, realizovan izuzetno kvalitetan i bogat program prekogranične razmjene: upoznavanje sistema i načina realizacije nastave u Srednjoj stručnoj školi Bar, predstavljanje Tuzle i sistema obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, posjeta Starom gradu Baru, dramske radionice u Domu kulture, posjeta Galeriji „Velimir Leković“ Bar, obilazak Fabrike za proizodnju maslinovog ulja, posjeta stablu najstarije masline u Evropi stare 2470 godina, priprema i izvođenje performansa pod nazivom „To the heart through art“ za građanstvo u režiji profesorice Amile Beširović, projekcije filma i diskusije, medijski nastupi i promocija Tuzle i Tuzlanskog kantona, promocija knjige „Blank“ autora Feđe Štukana i filmske radionice sa glumcem Feđom Štukanom. Pored redovnih aktivnosti, učenicima su omogućeni programi druženja, odmora i kupanja na plažama Bara, te stručna posjeta gradu Stocu i Hiži Maka Dizdara, te gradu Mostaru. U znak sjećanja na obećanja mira, u dvorištu Srednje stručne škole Bar zasađena je maslina mira sa imenima svih učenika i nastavnika.

U projektu su ukupno učestvovale 42 osobe, po 19 učenika i po 2 profesora iz Tuzle i Crne Gore.

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla na ovaj način, kao jedina škola u regiji, implementira savremeni pristup obrazovanju i odgoju srednjoškolaca. Čast nam je nositi naziv „Superschool“.

Trenutno je u toku Konkurs za upis učenika/ca u prvom junskom roku školske 2022/23. godine raspisan do petka, 10.6.2022. godine. Želimo dobrodošlicu novoj generaciji savremenih srednjoškolaca.

POSLJEDNJE DODANO