15 C
Tuzla
22.07.2024.

Schmidt naglasio značaj VSTV-a za razvoj nezavisnog i profesionalnog pravosuđa

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, gdje se sastao s predsjednikom Vijeća Halilom Lagumdžijom, potpredsjednicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan, članom Predsjedništva VSTV-a Saninom Bogunićem, kao i direktorom Sekretarijata Admirom Suljagićem i zamjenikom direktora Hajrom Poskovićem, kako bi naglasio značaj VSTV-a BiH za razvoj nezavisnog i profesionalnog pravosuđa u BiH.

– Visoko sudsko i tužilačko vijeće, zajedno sa Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, predstavlja kamen temeljac za razvoj profesionalnog i nezavisnog pravosuđa u BiH. Jedinstveno, zajedničko vijeće za BiH je neophodno za osiguranje jedinstvenog pravnog prostora u BiH koji se rukovodi principima vladavine prava – rekao je visoki predstavnik.

Želio bih, dodao je on, istaći kako je važno da VSTV pokaže svoju snažnu opredijeljenost za sprječavanje korupcije u pravosuđu, prije svega u samom VSTV-u.

– Ovo obuhvata i provođenje pravila kako bi se osigurali najviši standardi u pogledu integriteta članova Vijeća, sudija i tužilaca, uključujući i standarde u oblasti sprječavanja sukoba interesa ili drugih neprikladnih uticaja. VSTV i pravosuđe moraju biti institucije u koje građani imaju apsolutno povjerenje. Pozivam sve da podrže ovu suštinsku komponentu ravnoteže između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u demokratiji – zaključio je visoki predstavnik Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

Vezane vijesti

TUZLA