3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

Schmidt pozdravio preporuku Evropske komisije

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je današnju odluku Evropske komisije da preporuči dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Preporuka Evropske komisije, kako je istakao, još jednom potvrđuje opredjeljenost Evropske unije za integracijsku perspektivu zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine. BiH već ima rezervirano mjesto u velikoj evropskoj porodici.

-Ova jednoglasna poruka iz Brisela posebno je važna sada, kada svjedočimo kršenju međunarodnog prava a suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država se dovodi u pitanje ili ugrožava. Na liderima i institucijama BiH ostaje odgovornost da urade svoj dio posla. Ključni je prioritet brza implementacija izbornih rezultata i formiranje vlasti kako bi parlamenti i druge nadležne institucije mogle odlučno krenuti sa ispunjavanjem uslova za neometan nastavak puta BiH ka punoj integraciji u EU – poručuje visoki predstavnik.

To će, kako je zaključio, zahtijevati zajednički angažman svih u BiH. Ali krajnji cilj je da mlađe generacije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, žive u Evropi bez granica, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

 

POSLJEDNJE DODANO